Νέα αντίδραση της Άγκυρας για τις σκληρές δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού εναντίον του Τούρκου προέδρου την περασμένη Πέμπτη,

σχετικά με τo λεγόμενο Sofagate, τη στάση του δεύτερου απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την «La Repubblica», η Τουρκία αποφάσισε να «παγώσει» την αγορά δέκα ελικοπτέρων από την Ιταλία, σε «αντίποινα» για τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, που χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στην πώληση ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο, με το κόστος να αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ και τη δυνατότητα για επιπλέον συμφωνίες, συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως γράφει το δημοσίευμα, «προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν σε άλλες δυο ιδιωτικές εταιρίες και στον όμιλο του ενεργειακού τομέα Ansaldo Energia, ιδιοκτήτη σε ποσοστό 40% μιας τρίτης εταιρίας, η οποία διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας, έξω από την Κωνσταντινούπολη».

Η «La Repubblica» υπενθυμίζει ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών ξεπερνούν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.