Σε συνέντευξή του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage

θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να προστατεύσει το έδαφος, τον εναέριο χώρο της». «Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία και τον λαό της», διαβεβαίωσε ο Μακρόν, χωρίς όμως να αποκαλύψει τον αριθμό των αεροσκαφών που θα σταλούν στο Κίεβο. «Από αύριο θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και μεταφοράς πιλότων για αυτά τα αεροσκάφη, το οποίο θα επιτρέψει », είπε, «να εκπαιδευτούν μέχρι το τέλος του χρόνου» .

Ο κ. Μακρόν ανακοινώνει ότι «θα εκπαιδεύσουμε 4.500 Ουκρανούς στρατιώτες (…) για να τους εξοπλίσουμε και να τους βοηθήσουμε να αντισταθούν στους Ρώσους εισβολείς». Στο ζήτημα της πιθανής αποστολής στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού σε αυτό το θέμα». «Το ουκρανικό έδαφος είναι κυρίαρχο. Το θέμα δεν είναι να πάμε για εκπαίδευση στη ζώνη μάχης, αλλά τη στιγμή που η Ουκρανία έχει μια πρόκληση, πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν όπως κάναμε κάθε φορά », είπε.

Ερωτηθείς για τις συνέπειες μιας τέτοιας αποστολής και στη συνέχεια του θανάτου των εκπαιδευτών του στο έδαφος, ο κ. Μακρόν ρώτησε: «Πιστεύετε ότι είναι λιγότερο σοβαρό να έχουμε έναν Γάλλο πολίτη, έναν Γερμανό, έναν Βρετανό που σκοτώνεται στην Ουκρανία παρά ένας στρατιώτης; Συμβολικά, είναι πολύ διαφορετικό».