Tο πράσινο φως από την Κομισιόν πήρε σήμερα το εμβόλιο της Moderna. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η έγκρισή του από τον ΕΜΑ

(Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων). Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο που εγκρίνει η Κομισιόν, έπειτα από αυτό των Pfizer-BioNTech. H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ε.Ε. παρέχει «περισσότερα εμβόλια Covid-19 για τους Ευρωπαίους. Με το εμβόλιο Moderna, το δεύτερο που έχει πλέον εγκριθεί στην ΕΕ, θα έχουμε επιπλέον 160 εκατομμύρια δόσεις. Και θα έρθουν περισσότερα εμβόλια. Η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει έως και δύο δισεκατομμύρια δόσεις πιθανών εμβολίων. Θα έχουμε περισσότερα από αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την προστασία όλων των Ευρωπαίων».

Νωρίτερα, ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο, έπειτα και τις έντονες πιέσεις που άσκησε το Βερολίνο στον Οργανισμό, λόγω της κριτικής για τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις και τις ελλείψεις που έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες της Ε.Ε.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση των εμβολίων δεν αποτελούν την οριστική λύση, τη στιγμή που η διαδικασία των εμβολιασμών είναι χρονοβόρα, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούν να παρασκευάσουν μεγάλες ποσότητες, τις οποίες οι χώρες προσπαθούν να τις προωθήσουν μαζικά.

Το εμβόλιο της Moderna έχει αποτελεσματικότητα 94% και αντίθετα με το εμβόλιο της BioNTech/Pfizer δεν χρειάζεται να διατηρηθεί σε τόσο βαθιά ψύξη. Συγκεκριμένα μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία -20 βαθμών Κελσίου, ενώ το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι το πιο ακριβό εμβόλιο στο «οπλοστάσιο» της Ε.Ε., αφού κοστίζει 18 δολάρια ανά δόση, ποσό σημαντικά υψηλότερο από άλλα εμβόλια όπως αυτό της BioNTech/Pfizer  που κοστίζει 12€ και της CureVac στα €10. Ίσως γι' αυτό οι Βρυξέλλες αγόρασαν λίγότερες δόσεις της Moderna: 180 εκατομμύρια, σε σχέση με τα 300 εκατομμύρια της BioNTech/Pfizer και 225 της CureVac, με την δυνατότητα αγοράς άλλων 180 εκατ. δόσεων.

Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται και αυτό σε δύο δόσεις, με διαφορά μερικών εβδομάδων μεταξύ τους. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σύντομα το πράσινο φως της και ήταν έως σήμερα το μοναδικό εγκεκριμένο εμβόλιο στην Ευρώπη, όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου.

Προτροπές για αποστολή εμβολίων στα Βαλκάνια

Στο μεταξύ, 13 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. σε μια κοινή επιστολή προς την Κομισιόν σήμερα, τόνισαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στείλει εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού στους γείτονές της στα Βαλκάνια και να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τον ιό στην Ουκρανία.

Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σουηδία επισημαίνουν ότι η Ε.Ε. δεν θα είναι ασφαλής από τη νόσο Covid-19, μέχρι οι χώρες στα σύνορά της μπορέσουν να ανακάμψουν από την πανδημία.

«Στηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μοιραστούν τα εμβόλια βάσει των συμφωνιών διανομής με τους στενότερους συμμάχους της ΕΕ, όπως τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισαν οι υπουργοί σε μια επιστολή, με ημερομηνία 6 Ιανουαρίου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε, σε μια χωριστή ανακοίνωση, ότι είναι «καθήκον μας να παρατείνουμε τη χείρα βοηθείας στους ετέρους της ΕΕ στα ανατολικά, τα δυτικά Βαλκάνια και σε άλλες περιοχές».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι παρέλαβε την επιστολή και θα απαντήσει στις κυβερνήσεις αυτές, λέγοντας σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, ότι αναζητά τρόπους για να βοηθήσει τις βαλκανικές χώρες και άλλους γείτονες, μεταξύ αυτών τη Γεωργία και την Ουκρανία.