Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 19 ανθρώπους μεταξύ των οποίων δύο Κούρδους αντιδημάρχους στην επαρχία Καρς στο βορειοανατολικό τμήμα

της χώρας, στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησής τους, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται τοπικοί επικεφαλής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και μέλη δημοτικών συμβουλίων της επαρχίας αυτής, σύμφωνα με το Anadolu. Οι αρχές συνέλαβαν τους υπόπτους αυτούς για παροχή βοήθειας σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), για συμμετοχή σε συναντήσεις τους και για δραστηριοποίησή τους υπό τις εντολές του PKK, προσθέτει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. Την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος της Καρς μαζί με δεκάδες άλλους συνελήφθησαν σχετικά με τις βίαιες διαδηλώσεις του 2014 κατά της πολιορκίας από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος της κουρδικής πόλης στη Συρία Κομπάνι.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί το HDP για δεσμούς με το PKK, με την κατηγορία αυτή να έχει οδηγήσει στη δίωξη χιλιάδων μελών του και ορισμένων ηγετών του. Το HDP αρνείται ότι έχει τέτοιους δεσμούς. Μετά τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου του 2019 στην Τουρκία, οι τουρκικές αρχές έχουν αντικαταστήσει τους δημάρχους σε περισσότερους από τους μισούς από τους σχεδόν 65 δήμους στους οποίους κέρδισε το HDP. Η Άγκυρα έχει διορίσει κυβερνήτες και άλλους τοπικούς άρχοντες ως επιτρόπους στις περιοχές αυτές. Την ίδια ώρα και οι δύο πρώην συμπρόεδροι του HDP βρίσκονται στη φυλακή από το 2016 κατηγορούμενοι για τρομοκρατία, μαζί με μερικά άλλα εξέχοντα μέλη του κόμματος αυτού που κατηγορούνται για υποστήριξη της τρομοκρατίας εξαιτίας της σχέσης που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχουν με το PKK.