Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προέτρεψε χθες από το Κάιρο,

πρώτο σταθμό μιας νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, τους ηγέτες των χωρών της περιοχής να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς να αποδεχθεί μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός για να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η συντριπτική πλειοψηφία» των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων «θέλει να πιστέψει σε ένα μέλλον» στο οποίο οι δύο λαοί «ζουν με ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, λίγο παραπάνω από οκτώ μήνες πολέμου μεταξύ του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς και του Ισραήλ. 

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα είναι το μόνο που δεν αποδέχεται την πρόταση για μια συμφωνία τριών φάσεων που περιλαμβάνει την απελευθέρωση ομήρων και συνομιλίες για τον τερματισμό των μαχών, στις οποίες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι το Ισραήλ έχει συμφωνήσει.

Επιμένει η Χαμάς…

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι, δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ήταν «μεροληπτικές υπέρ του Ισραήλ» και ότι η στάση του αποτελεί πραγματικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας.

«Η ομιλία Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο είναι ένα παράδειγμα μεροληψίας προς το Ισραήλ και δίνει μια αμερικανική συγκάλυψη στο ολοκαύτωμα που διεξάγεται από την κατοχή (σ.σ. τις ισραηλινές δυνάμεις) στη Γάζα», ανέφερε ο αξιωματούχος της Χαμάς.

Απευθείας συνομιλίες Αμερικανών με τη Χαμάς

Ωστόσο, η Jerusalem Post ανήρτησε την είδηση πως οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει απευθείας συνομιλίες με τη Χαμάς, οι οποίες πραγματοποιούνται δια των διαμεσολαβητών στο Κατάρ. Οι συνομιλίες αυτές, κατά τις πληροφορίες της Jerusalem Post, δεν θα συμπεριλάβουν την ισραηλινή πλευρά.

Κυρίαρχο αντικείμενο των συνομιλιών αυτών θα είναι η άμεση διαπραγμάτευση με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων αμερικανικής καταγωγής που κρατούνται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023.