Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων συνεχίσθηκε από τον Σ.Π.Α.Π. η δράση Βιωματικών Εργαστηρίων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης Μαθητών

Συνεχίστηκε με την 5η δράση στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων, η σειρά των Βιωματικών Εργαστηρίων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά Δημοτικών Σχολείων των Δήμων – Μελών του που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.), με γενικό τίτλο «Δίνω μια δεύτερη ευκαιρία στα σκουπίδια». Βασικός σκοπός των βιωματικών αυτών εργαστηρίων είναι να γνωρίσουν οι μαθητές των Δημοτικών κυρίως Σχολείων χρήσιμους τρόπους για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών, καθώς να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων. Στο σημερινό σεμινάριο συμμετείχαν οι μαθητές της Δ΄ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσίων. Με την έναρξη του εργαστηρίου οι μαθητές παρακολούθησαν μια εισαγωγική - διαδραστική παρουσίαση που σκοπό είχε να εισάγει τα παιδιά στις έννοιες της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. Μετά το τέλος της παρουσίασης και στο πλαίσιο της βιωματικής εφαρμογής του προγράμματος, λειτούργησαν συμμετοχικά αξιοποιώντας ένα παλιό μπλουζάκι, παλιές εφημερίδες και μια χάρτινη συσκευασία από γάλα ή χυμό, με τα οποία και δημιούργησαν μια πάνινη τσάντα, ένα μικρό κάδο απορριμμάτων και ένα πορτοφόλι. Στο άμεσο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες δράσεις και σε άλλα Δημοτικά Σχολεία των 12 Δήμων - Μελών του Συνδέσμου, ώστε όλο και περισσότερα παιδιά να ζήσουν μαζί μας την εμπειρία της μείωσης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης καθημερινών οικιακών υλικών.

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος δήλωσε: «Στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών μας για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς στην προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης πραγματοποιήσαμε σήμερα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων με την 5η δράση της σειράς Βιωματικών Εργαστηρίων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά δημοτικών σχολείων, που διοργανώνουμε. Οι δράσεις που κάνουμε στα σχολεία έχουν σα στόχο να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές θα μπορούν να έχουν μια ποιοτική ζωή, η οποία εξαρτάται από ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον και μια ζωντανή οικονομία, θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τους πόρους. Πρέπει λοιπόν να δείξουμε με απλό τρόπο στα παιδιά το πόσο αναγκαία είναι η αποδοτική χρήση των πόρων με την ταυτόχρονη αποφυγή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, το πόσο χρήσιμη είναι η μείωση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση,  αλλά κυρίως η επαναχρησιμοποίηση υλικών που συνήθως πετάμε και πρέπει να ανακυκλώνουμε. Μέσα από ένα βιωματικό, διαδραστικό, αλλά και διασκεδαστικό εργαστήρι, τα παιδιά μαθαίνουν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη της επαναχρησιμοποίησης, αλλά κυρίως η ευαισθητοποίηση στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος και ειδικότερα του δικού μας Πεντελικού περιβάλλοντος. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια τους μικρούς μαθητές που επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και εργάστηκαν με ιδιαίτερη επιδεξιότητα, προκειμένου να εκτελεστεί το πρόγραμμα με τον καλύτερο τρόπο. Θα ήθελα επίσης, να ευχαριστήσω θερμά τους γονείς των μαθητών και τους εκπαιδευτικούς του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσίων, ιδιαίτερα στο Διευθυντή Παναγιώτη Κορδονούρη, καθώς και την Υποδιευθύντρια Αθηνά Σούλια για την πολύτιμη βοήθεια τους στη διοργάνωση της σημερινής μας δράσης».