Τα υπό ένταξη έργα σε χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Αττικής στην Κηφισιά και το πρόγραμμα ανακύκλωσης στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη

Αττικής Γ. Πατούλη και του Δημάρχου Κηφισιάς Γ. Θωμάκου.

Γ. Πατούλης: «Με πράξεις και συγκεκριμένα έργα γυρίζουμε σελίδα και συμβάλλουμε στην ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών και πράσινων πολιτικών. Ο Δήμος Κηφισιάς έρχεται να γίνει ένας ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα που έχουμε δημιουργήσει για την ανακύκλωση»

Στη βαρύτητα που δίνει ως Περιφερειάρχης Αττικής στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, υποδομών και του προγράμματος “ανακύκλωση 2020”, αναφέρθηκε ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κηφισιά. Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Δήμαρχο Γ. Θωμάκο ενημερώθηκε για μια σειρά από σημαντικά έργα που ο Δήμος ζητά να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια, ενώ υπήρξε διεξοδική συζήτηση και για τις δυνατότητες της Περιφέρειας Αττικής να μετεξελιχθεί σε μια πρότυπη Περιφέρεια σε ζητήματα ανακύκλωσης. Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης παρέδωσε στον Δήμαρχο ένα σύγχρονο απορριμματοφόρο συλλογή καφέ κάδων και περίπου 180 καφέ κάδους και κάδους εσωτερικού χώρου οι οποίοι θα αξιοποιηθούν για τη συλλογή βιοαποβλήτων, καθώς και για την ανακύκλωση χωριστής συλλογής πλαστικών, μεταλλικών και χάρτινων συσκευασιών.

Ο Γ. Πατούλης συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Β. Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη και  τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Πρόεδρο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Β. Κόκκαλη, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γ. Θωμάκο Ζορμπά  και συζήτησαν για συγκεκριμένα έργα και δράσεις. Στην εκδήλωση παράδοσης του εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων παραβρέθηκαν επίσης  οι αντιδήμαρχοι Ζ. Κασιμάτη, Ν. Βλάχου, Α. Κουρέπης και Α. Μακρής, B. Αυλήτης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Π. Αντωνιάδης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιβάλλοντος Γ. Σκορδίλης. Μεταξύ άλλων συζήτησαν για τη χρηματοδότηση του αντιπλημμυρικού έργου στο ρέμα Κοντοχρήστου, για την υλοποίηση του έργου που αφορά αθλητικό συγκρότημα με κολυμβητήριο στην Κάτω Κηφισιά, τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ερυθραίας, καθώς και την ένταξη έργων οδοποιίας και ασφαλτόστρωσης. Ο Περιφερειάρχης αφού άκουσε τα σχετικά αιτήματα επισήμανε ότι έχει ζητήσει από τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και τα υπηρεσιακά στελέχη να έχουν στενή συνεργασία με τους συναδέλφους τους στον Δήμο προκειμένου να γίνει προτεραιοποίηση των ώριμων έργων, καθώς και των έργων που σχετίζονται με την ασφάλεια των πολιτών.

Δηλώσεις κατά την παράδοση εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης «Σήμερα είχα τη χαρά να συζητήσω με έναν άξιο και έμπειρο συνάδελφο το Γιώργο Θωμάκο για τα αναπτυξιακά έργα και τις δυνατότητες συνεργασίας με τον Δήμο Κηφισιάς. Επιπλέον συζητήσαμε για τα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος μας στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωση 2020 για μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Είναι σημαντικό στην προσπάθεια μας αυτή, για να αναδειχθεί η Περιφέρεια Αττικής σε πράσινη Περιφέρεια, πρότυπη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να έχουμε σύμμαχο και τον Δήμο της Κηφισιάς. Βασική αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα φιλοσοφία και κουλτούρα στους πολίτες, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο σεβασμός στο περιβάλλον και η ένταξη της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα μας. Μαζί με τους πολίτες και τους Δήμους, η Περιφέρεια Αττικής δημιουργούμε μια αλυσίδα με ισχυρούς κρίκους. Σήμερα παραδώσαμε ένα υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο για καφέ κάδους, καθώς και εξοπλισμό για τη συλλογή βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών. Πρόκειται για εργαλεία απαραίτητα στην πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος ανακύκλωσης. Με συγκεκριμένο σχέδιο και οργανωμένη στρατηγική η οποία υλοποιείται σταθερά, μήνα με το μήνα, τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα μετρήσιμα. Είμαι βέβαιος ότι ο εξοπλισμός που παραδίδεται σήμερα στα στελέχη του Δήμου Κηφισιάς θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που φθάνουν τελικά προς εναπόθεση στο ΧΥΤΑ. Είμαι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας καθώς ο πρώτος και δεύτερος βαθμός της Αυτοδιοίκησης σήμερα στην Αττική είναι ενωμένοι. Μέσα από τη στενή συνεργασία μας θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες υποδομές που θα αποτελέσουν το εχέγγυο για ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες μας και για το καλό των παιδιών μας».

Ο κ. Θωμάκος σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αυτά δεν συμβαίνουν κάθε μέρα, δεν συμβαίνουν τουλάχιστον τριάντα χρόνια που παρακολουθώ την αυτοδιοίκηση. Η Περιφέρεια Αττικής και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, προσφέρουν σήμερα στον Δήμο μας πολύ αξιόλογο υλικό για τον μεγάλο στόχο της ανακύκλωσης και γενικά βέβαια για το περιβάλλον και την καθαριότητα. Ένα υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο με πολλές δυνατότητες προσαρμοσμένο στην ανακύκλωση των βιοαποβλήτων, που είναι βασικός στόχος του Δήμου μας. Στο Δήμο Κηφισιάς εκπονούνται δύο σημαντικές μελέτες για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και τη τοπική διαχείριση των απορριμμάτων. Διαθέτουμε υψηλή κουλτούρα ανακύκλωσης αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων. Οι πολίτες ανταποκρίνονται σε πολύ υψηλό βαθμό στα ανάλογα καλέσματα και έρχεται η Περιφέρεια σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της Αττικής να μας δώσει μία πραγματική ώθηση σε έναν στόχο που δεν είναι πια τοπικός αλλά Εθνικός και Πανευρωπαϊκός. Η Περιφέρεια και στη συνέχεια οι Δήμοι αποφασίσαμε να βγούμε μπροστά, όχι για να τρέξουμε, αλλά για να πετάξουμε. Πρέπει να βάλουμε στο φουλ τις μηχανές μαζί με τα νέα απορριμματοφόρα, να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες μας και πολύ σύντομα να έχουμε σημαντικά ρεκόρ στον τομέα της ανακύκλωσης. Ειδικότερα για τον Δήμο μας, Δήμο πρασίνου, Δήμο κηπούπολης, που τα πράσινα απορρίμματα αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα, ο στόχος είναι ακόμα πιο απαιτητικός. Αναμένουμε επίσης από την Περιφέρεια Αττικής, το συντομότερο να παραλάβουμε και την κινητή μονάδα πράσινου σημείου. Ευχαριστούμε κύριε Περιφερειάρχη για τη συμπαράσταση και τη συνεργασία, για τη σημερινή προσφορά αλλά και για ό,τι κάνατε τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας με όλες τις κοινωνικές και άλλες προσφορές στους Δήμους και στην κοινωνία».