Γ. Πατούλης: « Με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής μας απέναντι στις φυσικές καταστροφές»

Τη σημασία αξιοποίησης της προηγμένης τεχνολογίας στη δημιουργία υποδομών που θα θωρακίσουν πιο αποτελεσματικά την Αττική από τα πλημμυρικά φαινόμενα και άλλες φυσικές καταστροφές, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας το 6 th Water Conference που διοργανώθηκε από το Plant της Boussias Communications στο Αμφιθέατρο Maroussi Plaza. Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν επίσης ο Γ. Γραμματέας Υποδομών Γ. Καραγιάννης και ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κ. Βαρλαμίτης. Κατά την τοποθέτηση του στη θεματική ενότητα «Επενδύσεις και τεχνολογίες για την αποτελεσματική διαχείριση των ομβρίων υδάτων και των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής » ο κ. Πατούλης επικαλούμενος την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της, τόνισε πως θα υπάρχει ανάγκη για περισσότερα έργα αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία των οικισμών, του περιβάλλοντος και των υδατικών πόρων από τη ρύπανση και την υποβάθμιση τους». «Απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με το νερό» Όπως ανέφερε το νερό αποτελεί το πιο βασικό στοιχείο της ζωής και της ανάπτυξης ενός τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι μεταξύ των προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι οι αρμόδιοι είναι η αύξηση της ζήτησης νερού παγκοσμίως για διάφορες χρήσεις, η αύξηση του πληθυσμού κυρίως των πόλεων, οι μετακινήσεις πληθυσμών αλλά και η κλιματική αλλαγή.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως απαιτείται από όλους όσοι ασχολούνται με την τεχνολογία και τη διαχείριση του νερού, να αντιμετωπίσουν με στρατηγικό σχεδιασμό και αποτελεσματική υλοποίηση έργων και μέτρων πριν τη διόγκωση των προβλημάτων. Αναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε πως δεν υπάρχουν σοβαρά έλλειψης και ρύπανσης των υδατικών πόρων, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών με ενδεικτικά παραδείγματα το γεγονός ότι σε πολλές πόλεις της χώρας μας εξακολουθούν να λειτουργούν δίκτυα διακοπτόμενης ροής, αλλά και κάποια νησιά όπου ακόμη μεταφέρονται ποσότητες νερού με πλωτά μέσα τους καλοκαιρινούς μήνες. «Πρέπει να επενδύσουμε σε έγκυρες μελέτες και άρτιες κατασκευές» Ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι απαιτούνται διάφορα έργα και παρεμβάσεις για να εξασφαλιστούν οι συνθήκες απρόσκοπτης υδροδότησης με καλής ποιότητας νερό για τους οικισμούς και τις άλλες χρήσεις και πρόσθεσε: «Στην κατεύθυνση αυτή η προηγμένη τεχνολογία αποτελεί μια δυναμική επιλογή που πρέπει να αξιοποιηθεί από τις εταιρείες νερού (ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κλπ). Τα νέα υλικά, οι βελτιωμένη παραγωγή σωλήνων και εξαρτημάτων, οι αυτοματισμοί, η τηλεμετρία, τα προγράμματα εντοπισμού απωλειών νερού στα δίκτυα, οι έξυπνοι μετρητές και γενικά οι βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και διανομής του νερού στη χώρα μας».

Με την προϋπόθεση, όπως διευκρίνισε, να επενδύσουμε συστηματικά και να εξασφαλίσουμε έγκυρες μελέτες και άρτιες κατασκευές που για να γίνουν απαιτούν:

* Υψηλής στάθμης ανθρώπινο δυναμικό

* Γρήγορες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων

* Σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για λιγότερη γραφειοκρατία Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις, σε όλες τις αξιόπιστες προσπάθειες που θα έχουν στόχο τη βελτίωση των συνθηκών που σχετίζονται με το νερό στις πόλεις μας προς όφελος των συνανθρώπων μας.