Τοποθέτηση της Χ. Καφαντάρη στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό 2023.

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πράγματι, αλλιώς θα ήθελα να ξεκινήσω, αλλά μιας και συνεχίζω εδώ στο Βήμα μετά από τον Υπουργό, ήθελα δύο, τρία σημεία να πω σχετικά με την τοποθέτησή του.

Κύριε Βορίδη, φαίνεται ότι το φάντασμα της Αριστεράς πάντα σας κυνηγάει -να το πω έτσι- γιατί το αναφέρατε πολλές φορές στην ομιλία σας, μόνο που αυτή τη στιγμή έχετε απέναντί σας, σαν Κυβέρνηση Μητσοτάκη -δεν μιλώ ποτέ προσωπικά- τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο της χώρας μας.

Με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν και εδώ κοινοβουλευτικά, το τελευταίο διάστημα φαίνεται και με τις διαδικασίες ψηφοφορίας πως η Αντιπολίτευση, η δημοκρατική προοδευτική Αντιπολίτευση είναι απέναντι σε ό,τι φέρνετε.

Το δεύτερο. Δύο σημεία. Αλλάξαμε τη δομή της δημόσιας διοίκησης. Πράγματι, σε αυτό κύριε Βορίδη συμφωνώ. Μόνο που η αλλαγή της δημόσιας διοίκησης είναι το να μπαίνουν ιδιώτες σε καίριες θέσεις στη δημόσια διοίκηση και σε διευθυντικές και σε οτιδήποτε άλλο.

Και όταν είπατε επί λέξη «υψηλού επιπέδου υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης», θα σας ρωτήσω το εξής: Υψηλού επιπέδου δημόσιας διοίκησης υπηρεσίες είναι όταν η μία στις τρεις συντάξεις που βγαίνουν από τον ΕΦΚΑ είναι λάθος; Απαντήστε μου. Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες; Είναι αυτή η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία σας για τον ιδιωτικό τομέα που αποτυπώνεται από παντού.

Είπατε και για τη διαφθορά κάποια πράγματα τώρα. Εντάξει, όσοι μας ακούν και όσοι σας άκουσαν καταλαβαίνουν, όχι προσωπικά, αλλά γενικότερα η κοινωνία η Ευρώπη τραντάζεται από όσα έχουν βγει, είτε με τα σκάνδαλα Πάτση είτε με την εξαγωγή διαφθοράς, το PREDATOR στη Μαδαγασκάρη με υπογραφές από Υπουργεία Εξωτερικών, όπως εμφανίστηκε κλπ. Άρα λοιπόν καλή είναι μια μεγαλύτερη σεμνότητα.

Και από την άλλη μεριά βέβαια, η απαρίθμηση του κυβερνητικού έργου και του Εσωτερικών αλλά και από προηγούμενο συνάδελφο της Νέας Δημοκρατίας που μιλούσε για τον νόμο, το τι κάνατε όλο αυτό το διάστημα, δείχνει πραγματικά ότι έχετε συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεστε πλέον στην τελευταία περίοδο της κυβερνητικής σας θητείας ως Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ακούμε σήμερα, λοιπόν, συζητάμε εδώ και δυο-τρεις μέρες τον τελευταίο Προϋπολογισμό μιας ανάλγητης, αποτυχημένης Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μιας Κυβέρνησης που επί τριάμισι χρόνια τώρα υλοποιεί το «μνημόνιο Μητσοτάκη».

Διότι «μνημόνιο Μητσοτάκη» είναι η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ακόμα και φυσικών κοινωνικών πόρων, όπως είναι η ενέργεια και βέβαια, τώρα προσπαθείτε με διάφορους τρόπους, παρακάμπτοντας και το ΣτΕ, να ξεπουλήσετε και το νερό.

Νομίζετε ότι με την ενέργεια ξεμπερδέψατε. Την ξεπουλήσατε. Ιδιωτικοποιήθηκε η ΔΕΗ  επί Υπουργίας κ. Χατζηδάκη, ο οποίος έλεγε: Ο ελεύθερος ανταγωνισμός θα μειώσει τις τιμές. Και φτάσαμε σήμερα, που έχουμε φτάσει σε σχέση με τις τιμές του ηλεκτρικού, όταν ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς, όταν ζει με έναντι, όχι μόνο για το ηλεκτρικό, αλλά φυσικά και για βασικά είδη διατροφής. Κάποιοι, βέβαια, θησαυρίζουν, πάροχοι, παραγωγοί και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τους ακουμπάει. Τα ερωτηματικά και τα συμπεράσματα, νομίζω, τα καταλαβαίνει ο καθένας.

 «Μνημόνιο Μητσοτάκη» σημαίνει υποβάθμιση της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Διάλυση συλλογικών συμβάσεων, υποβάθμιση ελεγκτικών μηχανισμών.

«Μνημόνιο Μητσοτάκη» σημαίνει κοροϊδία των συνταξιούχων. «Μην κάνετε προσφυγές. Θα πάρετε αναδρομικά». Τι έγινε;

Σημαίνει φόροι, φόροι, φόροι, καθώς είναι αποτυπωμένο στον Προϋπολογισμό αυξημένα έσοδα από έμμεσους φόρους 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ.

«Μνημόνιο Μητσοτάκη» σημαίνει πρωτιά στη βενζίνη πανευρωπαϊκά. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 πρώτοι στην χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας, μείον 40% μείωση της αγοραστικής δύναμης για αποδοχές μέχρι 750 ευρώ, ασυλία στις τράπεζες και στους τραπεζίτες, μπόνους στους τραπεζίτες. Προχθές ψηφίστηκαν πάλι να συνεχιστούν τα μπόνους στην ιδιωτικοποιημένη από εσάς ΔΕΗ, η οποία αντί να στηρίξει το κομμάτι της ενέργειας για την κοινωνία -είναι ιδιωτική πλέον- ετοιμάζεται για επενδύσεις στη Ρουμανία.

«Μνημόνιο Μητσοτάκη» σημαίνει αδυναμία ή ηθελημένα μη επιβολή κανόνων στο τραπεζικό σύστημα και στους τραπεζίτες. Κονταροχτυπήθηκε ο κ. Σταϊκούρας αυτές τις μέρες με τις τράπεζες. Τι αποτέλεσμα είχε; Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να επιβάλει μερικά πράγματα; Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να νομοθετήσει; Μόνο ασυλίες τραπεζικών στελεχών μπορεί να κάνει αυτή η Κυβέρνηση, κάτι το οποίο έχει κάνει; Τι θα γίνει με αυτούς που χάνουν τα σπίτια τους; Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς, σαράντα τέσσερις χιλιάδες μέχρι το τέλος του χρόνου; Τι θα γίνει με όλα αυτά; Σοβαρό ζήτημα.

Και εδώ σημειώνω ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης μόνο 1,3 εκατομμύρια ευρώ για τη στέγη, όταν χώρες της Ιβηρικής και Ισπανίας ξεπέρασαν και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Λοιπόν, Κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημαίνει, όμως, και κάτι: Άριστα στην επικοινωνία και την προπαγάνδα των αρίστων, όπως θέλετε να λέγεστε. Την ίδια στιγμή προτελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Κατά τα άλλα για εσάς στην Κυβέρνηση όλα πάνε καλά.

Όμως, εσείς ακολουθείτε μια αντίστροφη πορεία στο παρελθόν αντί για το μέλλον. Και με το θέμα των παρακολουθήσεων και όλα αυτά, μας οδηγείτε στο παρελθόν, πενήντα χρόνια πίσω, να μην μετεμφυλιακό κράτος κ.λπ.

Μυρίζουμε, λέει, όμως ανάπτυξη. Ανάπτυξη έρχεται από παντού. Μόνο που, αγαπητοί της Νέας Δημοκρατίας, μυρίζουμε αιθαλομίχλη. Αρχίζουμε να μυρίζουμε αιθαλομίχλη, γιατί μας οδηγείτε, οδηγείτε την πλειοψηφία του λαού στην ενεργειακή φτώχεια που έζησε το 2012 με το 2015.

Πάντα, βέβαια, για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη φταίνε οι άλλοι, η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος. Όχι ότι δεν επιβάρυνε. Αυτό το λέμε. Αύξηση των τροφίμων, των τιμών κ.λπ.

Εσείς μέχρι και Υπουργείο ιδρύσατε, το Κλιματικής Κρίσης, για να καλύψετε την παταγώδη ανεπάρκειά σας να διαχειριστείτε φυσικές καταστροφές, οι οποίες οξύνονται και λόγω κλιματικής αλλαγής. Κάνατε Υπουργείο κέλυφος, κάλυμμα, το οποίο μέχρι στιγμής άλλο από επικοινωνία, διεθνή και εγχώρια, δημόσιες σχέσεις κ.λπ., δεν έχουμε δει τίποτα άλλο να γίνεται.

Μοίραζετε επιδόματα. Καλώς και τα 250 ευρώ. Και 1 ευρώ βοηθάει. Καλώς και το ψηφίσαμε για τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς, αλλά αφήστε και τις άλλες ομάδες, που τους χειροκροτούσατε κάποτε, γιατρούς, δημοτικούς υπαλλήλους καθαριότητας, εκπαιδευτικούς. Μην ξεχνάτε και τους στρατιωτικούς. Για δε την Πυροσβεστική, αυτό που είπε προχθές ο αρμόδιος Υφυπουργός, θα ρωτήσω: Δεσμεύεστε να δώσετε τα οφειλόμενα σε υπερωρίες, σε νυχτερινά, σε ρεπό, που είναι εκατομμύρια, στους πυροσβέστες;

Ερώτημα: Τι μέτρα παίρνετε και πώς αποτυπώνεται από τον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε η πορεία υλοποίησης, ομογενοποίησης του Πυροσβεστικού Σώματος; Τι προβλέπεται γι’ αυτά;

Επειδή τελειώνει ο χρόνος μου…

Κύριοι της Κυβέρνησης, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πράγματι μια δημοκρατική, προοδευτική κυβέρνηση έρχεται. Θα ανατρέψει την πολιτική σας. Θα ανατρέψει τα μνημόνια Μητσοτάκη. Και πράγματι, όπως έχει μάθει πάντα ο προοδευτικός, δημοκρατικός χώρος και η αριστερά, κύριε Βορίδη -που αναφέρεστε συνέχεια-, να αναλαμβάνει τα δύσκολα. Γιατί όπως 2015-2019 βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια -εσείς μας βάλατε, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ-, έτσι και τώρα ο δημοκρατικός, προοδευτικός κόσμος θα σώσει την πατρίδα και θα πάμε σε ένα φωτεινό μέλλον που μας αξίζει.

Ευχαριστώ.