H Χ. Καφαντάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β2 Δυτικού Τομέα,

στις 18.03.2023 επισκέφθηκε την 5η Διεθνή Έκθεση Verde. Tec στο Mec Παιανίας και συμμετείχε ως ομιλήτρια σε συζήτηση με θέμα: H βιωσιμότητα στην Ελλάδα του 2023: Kυκλική οικονομία και Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διαπιστώθηκαν οι τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στην πατρίδα μας σε τεχνολογίες περιβάλλοντος, ελληνικές πατέντες και καινοτόμες προτάσεις. Επίσης, διαπιστώθηκε η δυνατότητα για μια πράσινη μετάβαση με αξιοποίηση του εγχώριου επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού.

Στη συζήτηση εκθέσαμε τις θέσεις μας ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα. Η εφαρμογή πολιτικών κυκλικής οικονομίας και η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου στη χώρα μας απαιτεί καινοτομία, έρευνα, εξειδίκευση και την συμβολή των νέων επιστημόνων. Επίσης για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης σημαντική είναι η συμβολή των νέων ανθρώπων αλλά κυρίως μια εκπαιδευτική διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κυκλική οικονομία αποτελεί ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο με τη χρήση υλικών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο με παράλληλη ελαχιστοποίηση της χρήσης των φυσικών πόρων, Από το γραμμικό μοντέλο: ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ-ΑΠΟΡΡΙΨΗ πάμε σε ένα κυκλικό μοντέλο: ΠΡΟΛΗΨΗ-ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Το 2017, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίσθηκε ο Ν. 4496/2017 με τον όποιο μπήκαν οι πρώτες βάσεις για την κυκλική οικονομία στην πατρίδα μας, ενώ από το 2015 υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, από το 2016  τα Περιφερειακά Σχέδια σε όλη την Ελλάδα ενώ στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εντάξεις έργων στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, δηλαδή στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ που περιλαμβάνει ευρωπαϊκή και εθνική χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιανουάριο του 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφηκε η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη που σηματοδότησε το πέρασμα στην Κυκλική Οικονομία.

Δυστυχώς από το 2019 ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις. Η νυν κυβέρνηση προτιμά την προώθηση της «πράσινης» κατανάλωσης, αντί για δράσεις για έναν ουσιαστικό παραγωγικό μετασχηματισμό. Προωθεί καύση και ιδιωτικοποίηση χωρίς να λαμβάνει υπόψη την γνώμη των Δήμων στη διαχείριση απορριμμάτων.

Τέλος, το να δημιουργεί η κυβέρνηση μια Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Νερών, εκτός των άλλων,  είναι σαν να αναγνωρίζει ότι ο δημόσιος τομέας είναι ανεπαρκής και  μεταθέτει αλλού την διαχείριση. Το κύριο όμως είναι ότι το φυσικό -δημόσιο αγαθό του νερού εναποτίθεται στις δυνάμεις της ΑΓΟΡΑΣ. Όπως ακριβώς έγινε και με την Ενέργεια και τον αντίστοιχο ρόλο της ΡΑΕ, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Σήμερα χρειάζονται άλλες δράσεις, άλλες πολιτικές, άλλες προτεραιότητες, ΑΛΛΗ!!! ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.