Στη νέα μεταμνημονιακή περίοδο που διανύουμε, σταθερά και σταδιακά αποκαθίστανται οι αδικίες και οι σκληρές συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, επίκεντρο πάντα είναι ο Άνθρωπος και οι ανάγκες του. Οι ανάγκες του για αξιοπρεπή εργασία, για δικαίωμα στην Υγεία, την Παιδεία, για μια αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής, για ένα νέο Μοντέλο Δίκαιης Ανάπτυξης στις σύγχρονες παγκόσμιες συνθήκες. Την οκταετία της κρίσης που περάσαμε βρήκαν έδαφος και καλλιεργήθηκαν ακραίες, λαϊκίστικες ακόμη και φασιστικές απόψεις. Τα κόμματα εξουσίας της εποχής, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν επί δεκαετίες, έφεραν τη χώρα στα μνημόνια και στο χείλος της χρεοκοπίας, καταστρέφοντας την παραγωγική της βάση.

Κατακρεούργησαν τα εργατικά δικαιώματα, μείωσαν σε μια νύκτα πάνω από 40% τις συντάξεις, μείωσαν τους μισθούς, εισήγαγαν τον ρατσιστικό υποκατώτατο μισθό, έκλεισαν δομές υγείας, άφησαν ανασφάλιστους και έξω από το σύστημα υγείας 2,2 εκατομμύρια πολίτες, απόλυσαν καθηγητές ΕΠΑΛ, δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες, εξαφάνισαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με το PCI, εκτόξευσαν την ανεργία στο 27%… ‘Έκαναν ότι ήταν δυνατό για να γονατίσουν την χώρα μας και να μην ξανασηκώσει κεφάλι! Προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτελούν η αποκατάσταση του εργασιακού τοπίου, η μείωση της ανεργίας και η αντιμετώπιση της φτώχειας.

Στα εργασιακά έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η αύξηση του κατώτερου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου και, βέβαια, η πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, μέσα από την ενίσχυση του ΣΕΠΕ. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αποτελεί ανακούφιση των αδύναμων συμπολιτών μας, ενώ τα προγράμματα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας και κατάρτισης, μαζί με τα νέα προγράμματα Κοινωφελούς εργασίας, εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας στους άνεργους.

Ωστόσο, παρά το γεγονός της μείωσης της ανεργίας από 27% (2014) σε 18,5% (2019), το πρόβλημα παραμένει και απαιτούνται στοχευμένες πολιτικές για περαιτέρω αποκλιμάκωσή της, ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες, που πλήττονται ιδιαίτερα. Σημαντική ρύθμιση αποτελεί επίσης και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια υγεία όλων των πολιτών, ασφαλισμένων και μη και η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας και με τις ΤΟΜΥ (τοπικές μονάδες υγείας) που ιδρύονται. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και τους μικρομεσαίους, τους εμπόρους, τις μικρές επιχειρήσεις, που πέρασαν μια δύσκολη μνημονιακή οκταετία. Σε πρώτη φάση μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές στο μεγαλύτερο ποσοστό των μικρομεσαίων, αλλά και η επικείμενη ρύθμιση οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με το καθεστώς των 120 δόσεων, θα αποτελέσει σημαντική ανάσα για τους φορολογούμενους πολίτες, παράλληλα με την ανάπτυξη της οικονομίας, που θα δώσει νέα πνοή στις επιχειρήσεις. Όταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προτείνει ένα Μοντέλο Δίκαιης Ανάπτυξης, εκτός από την Οικονομία και τα εργασιακά, αναφέρεται και στο Περιβάλλον και στον Πολιτισμό, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες ποιότητας ζωής.

Η Δυτική Αθήνα, που αναπτύχθηκε μεταπολεμικά ως οικιστική ζώνη φτηνής εργασίας και φτηνών χρήσεων γης, με έλλειψη έργων υποδομής, με υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, με άναρχη δόμηση, με έλλειψη μεγάλων χώρων πρασίνου και κακοποίηση των ορεινών όγκων, όπως του Ποικίλου όρους και του όρους Αιγάλεω, η Δίκαιη Ανάπτυξη αποκτά συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ήδη το απαξιωμένο μέχρι πρότινος Πάρκο Τρίτση, ένας πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά της Δ. Αθήνας, με υπερτοπικό χαρακτήρα, αναβαθμίζεται και αξιοποιείται περιβαλλοντικά, αλλά και πολιτιστικά, σε όφελος των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνον. Ο πολιτιστικός πλούτος που διαθέτει η Δ. Αθήνα από τα υπολείμματα της αρχαίας Ιεράς Οδού, μέχρι τη Μονή Δαφνίου, το κτίριο με τις τοιχογραφίες του Γύζη στο Παλατάκι, το Μπλοκ 15 στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το μνημείο του Πλουμπίδη κ.α. μπορούν να αναδειχθούν ως «ιστορική διαδρομή», συμβάλλοντας σημαντικά στην πολιτιστική ζωή των κατοίκων, ειδικά της Νεολαίας.

Οι Ευρωεκλογές γίνονται σε μια περίοδο με τον κίνδυνο πλέον της ακροδεξιάς ορατό και την ανάγκη συστράτευσης των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων για την αντιμετώπισή του να γίνεται επιτακτική. Στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, δημιουργείται σταδιακά ένας νέος πόλος, μια συμμαχία αριστερών, σοσιαλιστικών και «πράσινων» δυνάμεων με στόχο την αλλαγή πορείας, από τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές λιτότητας, σε μια προοδευτική δημοκρατική διέξοδο σε όφελος του λαού, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τον ακροδεξιό κίνδυνο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η σοσιαλδημοκρατία απεγκλωβίζεται σταδιακά από το νεοφιλελευθερισμό, ενώ προοδευτικές κυβερνήσεις αριστεράς- σοσιαλιστών έχουμε στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Θλιβερή εξαίρεση η χώρα μας, όπου η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ακολουθεί μια αντι- ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πολιτική, «φλερτάροντας» για ακόμη μια φορά με τη Ν.Δ., θέλοντας πάλι να μας «σώσουν». Η Ιστορία έχει δείξει ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες είναι πολλά. Η απόκρουση της ακροδεξιάς και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, η ουσιαστική ανάταξη της χώρας και η αναπτυξιακή της πορεία είναι το κύριο ζητούμενο. Στο δημοκρατικό αυτό προσκλητήριο, ας μη λείψει κανείς....

Χαρά Καφαντάρη

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β’ Αθήνας

Πρόεδρος Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής