Του Αντώνη Δεωνά

Με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις που έκανε το «pitsounicity.gr» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί με τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Φυλής,

ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος στο Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατέθεσε σχετική ερώτηση στη βουλή, προς τον Υπουργό Υγείας, αλλά και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης στην ερώτηση που κατέθεσε επισημαίνει ότι, είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΧΥΤΑ Φυλής. Υπογραμμίζει ότι ο υπερκορεσμένος ΧΥΤΑ Φυλής, μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα 2.000.000 τόνους σκουπιδιών, κάτι που μεταφράζεται σε 12 μήνες «ζωής».

Επίσης αναφέρεται στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων που ψηφίστηκε στις 6/12/2016, και προβλέπει την επέκταση του ΕΜΑΚ Λιοσίων έως και 350.000 τόνους ετησίως, καθώς και τη δημιουργία νέων μονάδων εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε αδιέξοδο, σχετικά με τα απορρίμματα της Αττικής, γεγονός που θα δημιουργήσει άμεσα σοβαρά προβλήματα και χαρακτηρίζεται απ’ όλους μια ενεργή υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

Ολόκληρη η ερώτηση, όπως κατατέθηκε στη βουλή έχει ως εξής: 

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ 

Βουλευτής Β’ Αθηνών – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΕΡΩΤΗΣΗ  

Προς: κ. Υπουργό Υγείας 

κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Υγειονομική βόμβα ο ΧΥΤΑ Φυλής» 

Η αδυναμία ασφαλούς αποκομιδής και η έλλειψη μεθόδων ορθής επεξεργασίας των απορριμμάτων έχει αναδειχθεί, τα τελευταία χρόνια, ως μείζονα απειλή για τις ζωές όχι μόνο των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και των κατοίκων της Αττικής.

Όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα ο ενημερωτικός ιστότοπος pitsounicity.gr, οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο υπερκορεσμένος ΧΥΤΑ Φυλής έχει, ακόμα, χώρο για 2.000.000 περίπου τόνους σκουπιδιών, κάτι που μεταφράζεται σε 12 μήνες λειτουργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε εγκρίνει την επέκταση του Β κυττάρου του ΧΥΤΑ Φυλής, πριν ένα χρόνο, ενώ η α' φάση (τμήμα) έχει υπερβεί τις προδιαγραφές χωρητικότητας της. Μάλιστα, η αδυναμία εξεύρεσης λύσεων θα οδηγήσει, όπως φαίνεται, σε νέα επέκταση (γ' φάση) του εν λόγω ΧΥΤΑ.

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που ψηφίστηκε στις 06.12.2016 (ΑΔΑ: ΩΖΠΟ7Λ7-Ε04). Σχέδιο που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την επέκταση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Λιοσίων έως και 350.000 τόνους ετησίως και τη δημιουργία νέων μονάδων εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων συνολικής δυναμικότητας 650.000 τόνων σε ολόκληρη την Αττική, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου διάθεσης υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), αξιοποιώντας ανενεργά μεταλλεία και λατομεία στην Αττική. Σημειώνεται ότι σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους έχουν συναντήσει, τόσο η λειτουργία του ολοκληρωμένου ΧΥΤΑ Γραμματικού, όσο και η δημιουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης) απορριμμάτων στον Ασπρόπυργο.

Σήμερα, η αποτυχία της Περιφέρειας Αττικής να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και η περαιτέρω περιβαλλοντική και υγειονομική επιβάρυνση της Δυτικής Αττικής, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα.

Οι πολίτες και οι φορείς της Δυτικής Αττικής δεν μπορούν, πλέον, να ανεχτούν τη διαρκή περιβαλλοντική υποβάθμιση που υφίσταται η περιοχή τους και γι' αυτό και ζητούν τον άμεσο τερματισμό λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής. 

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

● Πότε θα κλείσει η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) τον ΧΥΤΑ Φυλής; 

● Ποιος ο ακριβής χρόνος έναρξης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων;  

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης