Το κόσμημα της ΕΣΗΕΑ, που είναι η βιβλιοθήκη του Μορφωτικού της Ιδρύματος «Δημήτρης Πουρνάρας», η οποία στεγάζεται στο δεύτερο

όροφο του μεγάρου της Ένωσης, επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, μετά από πρόσκληση της προέδρου της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος κ. Μαρίας Αντωνιάδου.

Την κ. Μενδώνη συνόδευε η ειδική σύμβουλος κ. Άννα Παναγιωταρέα. Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου, μαζί με τον αρχιτέκτονα και ειδικό για το βιβλίο κ. Κώστα Σταϊκο, τον ιστορικό κ. Τριαντάφυλλο Σκλαβενίτη, μέλη του Δ.Σ του Μορφωτικού και μέλη της Ένωσης που προσφέρουν εθελοντική εργασία στο Ίδρυμα, ξενάγησαν την υπουργό στο χώρο της βιβλιοθήκης και της παρουσίασαν τον πλούτο που εκτίθεται στις προθήκες της, αλλά της έδειξαν και τα χιλιάδες ακόμη βιβλία που βρίσκονται σε αποθηκευτικούς χώρους, τα οποία ταξινομούνται επιμελώς προκειμένου να εκτεθούν στο μέλλον.

Παρούσες στην επίσκεψη ήταν και οι κυρίες Πουρνάρα, σύζυγος και κόρη του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Ένωσης Δημήτρη Πουρνάρα, οι οποίες συνέβαλαν ως μεγάλοι χορηγοί στην ανακαίνιση και επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης. Η υπουργός είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνει σπάνια βιβλία, χειρόγραφα και το αρχείο που αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή της ΕΣΗΕΑ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε η υπουργός προέτρεψε το ΔΣ να ενημερωθεί για τις σχετικές προσκλήσεις, η δημοσιοποίηση των οποίων επίκειται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, για τα ψηφιακά προγράμματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ψηφιοποίησης των σπάνιων περιεχομένων της Βιβλιοθήκης. Επίσης, πρότεινε να ενημερωθεί το ΔΣ από τις οικείες προκηρύξεις που ήδη έχει δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να επιτευχθεί η χρηματοδότηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μορφωτικού Ιδρύματος.

Στη συνέχεια ακολούθησε μπουφές με καφέ, όπου εκεί, μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν, σε μια αποστροφή του λόγου της η υπουργός, αναφέρθηκε και στο θέμα της ποιότητας του πολιτικού και δημοσιογραφικού λόγου, για να κάνει μια πολύ σωστή και επίκαιρη επισήμανση, που νομίζω ότι μας βρίσκει όλους σύμφωνους λέγοντας, «ο πολιτικός πολιτισμός περνάει μέσα από τη δημοσιογραφία. Όταν έχεις πολιτισμένους δημοσιογράφους, θα φτιάξεις πολιτισμένους πολιτικούς. Ο πολιτισμένος δημοσιογράφος, κάνει τους πολιτικούς να τον σέβονται».

Επιμέλεια. Κρικόρ Τσακιτζιάν

Φωτογραφίες Χρήστος Μπόνης.