Συνέντευξη για την Δυτική Αθήνα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ),

κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος στη ραδιοφωνική εκπομπή «Ο παλμός των γεγονότων», που μεταδίδεται κάθε πρωί 10 με 12, από τον X-FM 94,3. Στο studio ήταν οι δημοσιογράφοι Νίκος Καραμπάσης και Αντώνης Δεωνάς από το eειδησεογραφικό πόρταλ «www.pitsounicity.gr».

Ο κ. Καλογερόπουλος αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας και στους πολιτικούς που δεν της έδωσαν τη δέουσα σημασία, γιατί όπως είπε, «δύσκολα σκονίζουν τα παπούτσια τους για να κατέβουν σ’ αυτά τα μέρη». Αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα που ειπώθηκε από έναν άνθρωπο που έχει περπατήσει αυτή την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή, από τη θέση του πετυχημένου αυτοδιοικητικού παράγοντα, είτε ως δήμαρχος Αιγάλεω, είτε ως πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, είτε τώρα ως πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ.

Ερωτώμενος για το επίκαιρο θέμα του πάρκου Αντώνης Τρίτσης και τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, προκειμένου να κατασκευασθούν μέσα σε αυτό μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, ο κ. Καλογερόπουλος είπε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επιτραπεί. Είναι ένα πάρκο που μπορεί να δώσει ζωή στις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Μπορεί και πρέπει να γίνει ένας υπερτοπικός πόλος έλξης, όπως ήταν και ο αρχικός του σχεδιασμός. Πρέπει, είπε, να υπάρξει συνεργασία με την περιφέρεια ώστε να δοθούν πόροι από το ΕΣΠΑ για αθλητικές υποδομές μέσα στο πάρκο.

Για κάποια πράγματα που αφορούν τους δήμους, είπε ο κ. Καλογερόπουλος, δεν μπορούν να παίρνονται αποφάσεις από πάνω προς τα κάτω, αλλά το αντίθετο. Πρέπει να αποφασίζουν οι πολίτες για πράγματα που τους αφορούν.

Για τη θητεία της κυρίας Δούρου στην περιφέρεια, είπε πως υπάρχει μια αδράνεια συντονισμού συνολικά του κράτους, γι’ αυτό είδαμε αυτές τις τραγωδίες.

Επίσης αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα των σκουπιδιών και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ξεκινήσαμε να λύσουμε το θέμα των απορριμμάτων και σήμερα βρισκόμαστε στην προτέρα κατάσταση. Τα χειρότερο όμως είναι ότι καλούμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιστρέψουμε τα χρήματα που πήραμε, για έργα που φτιάξαμε αλλά δεν λειτούργησαν και χάσαμε τις προθεσμίες. Και μάλιστα θα τα επιστρέψουμε με τόκους υπερημερίας». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο εργοστάσιο επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμμάτων στο Γραμματικό, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ.

Δεν παράλειψε να αναφερθεί και στα υγρά απόβλητα και στα έργα που δεν έγιναν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη, εν έτη 2018, περιοχές της Αττικής με βόθρους.

Στην Ευρώπη είπε ο κ. Καλογερόπουλος, στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, είναι εγκατεστημένοι κλειστοί σταθμοί μεταφόρτωσης, χωρίς να ενοχλούν κανένα.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ένας τέτοιος σταθμός που θα μπορούσε να είναι παράδειγμα για τους υπόλοιπους δήμους.

Για την Αθήνα, σχεδιάστηκε να φτιαχτεί στον Ελαιώνα κάτι τέτοιο και δεν προχώρησε ποτέ. Μπλόκαρε μετά από αντιδράσεις πολιτών και δημάρχων, λόγω έλλειψης ή κακής ενημέρωσης. Θα μπορούσε να λειτουργήσει και να επιφέρει μείωση του κόστους συντήρησης των απορριμματοφόρων, λόγω λιγότερων χιλιομέτρων, καθώς επίσης και λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει από τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, ο κ. Καλογερόπουλος αναρωτήθηκε τι απλή αναλογική είναι αυτή, όταν ο δήμαρχος δεν εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή αλλά τη δεύτερη; Απλά, είπε, είναι ένα παιχνίδι της κυβέρνησης για να μην καταφέρει κανένας δήμος να χρωματιστεί πολιτικά, κάτι που ευνοεί μόνο τον εαυτό τους.

Όσο για τις εθνικές εκλογές, είπε πως αν οι μετρήσεις για το κυβερνών κόμμα δεν πάνε καλά, τότε προβλέπει πως θα γίνουν όλες μαζί το Μάϊο.

Για τα θέματα παιδείας, είπε πως βλέπει από τη μια τις καταλήψεις στα σχολεία, οι οποίες κακώς γίνονται γιατί χάνονται ώρες εκπαίδευσης κι από την άλλη τα Πανεπιστήμια που έχουν γίνει μπάτε σκύλοι, αλέστε και προβληματίζεται. Αναρωτιέται γιατί σε άλλες χώρες υπάρχει ευταξία στο χώρο της εκπαίδευσης.

Γιατί να επικρατεί στη χώρα μας αυτό το χάλι, γεγονός που οδηγεί τα παιδιά να φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν, ενώ θα μπορούσε να λειτουργούν και στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια και να έλκουν ξένους φοιτητές, όπως γίνεται στην Κύπρο.

Για τη Μακεδονία είπε ότι είναι μια και μοναδική κι αυτή είναι Ελληνική, άσχετα με το παιχνίδι που παίζουν οι ισχυροί του πλανήτη. Για το προσφυγικό έκανε αναδρομή στο παρελθόν και είπε ότι πάντα ο ελληνικός λαός είχε μια μεγάλη αγκαλιά για τους πρόσφυγες και θύμισε τις πρόσφατες περιπτώσεις των Ιρακινών που αναζήτησαν άσυλο στη χώρα μας και μάλιστα φιλοξένησε πολλούς από αυτούς στο δήμο του Αιγάλεω κατά την περίοδο που ήταν ο ίδιος δήμαρχος. Αρνήθηκε κατηγορηματικά το χαρακτηρισμό που προσάπτουν κάποιοι στους Έλληνες ότι είμαστε ρατσιστές. Και αναρωτήθηκε, πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Έτσι ξαφνικά σκληρήναμε;

Για τη δολοφονία του Έλληνα στην Αλβανία, υπογράμμισε ότι αμέσως μετά επισκέφθηκε τα Τίρανα με την επιτροπή Δυτικών Βαλκανίων και συνομίλησε με αξιωματούχους της γειτονικής χώρας και τους επισήμανε πως αν θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει μα έχουν καλές σχέσεις με τη γειτονική τους χώρα που φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς, οι οποίοι ζουν και δουλεύουν σε αυτή. Κάνοντας αναφορά στην δολοφονία του ομογενή μας, τους είπε ότι δεν σεβαστήκανε την ανθρώπινη ζωή και του έκανε εντύπωση που δεν πήρε καμία απάντηση, απλά τον άκουγαν με σκυμμένο το κεφάλι, βουβοί.

Για τα εθνικά μας θέματα, είπε πως δεν πρέπει να υπάρξουν κρυφές συμφωνίες. Για το εκκλησιαστικό θέμα τόνισε πως η κυβέρνηση θέλησε να κάνει ιδιωτικούς υπαλλήλους τους ιερείς της εκκλησίας της Ελλάδος μόνο. Όλους τους άλλους, μουφτήδες, ραβίνους και τους ιερείς που υπάγονται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τους διατηρούσε ως δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό είπε είναι μεγάλη αδικία και κρύβει σκοπιμότητα, γεγονός που δεν μπορεί να περάσει έτσι.

Για την πολιτική της κυβέρνησης, είπε πως ακολουθεί καπιταλισμό με κρατισμό, που είναι μια άλλη μορφή κομμουνισμού και πρόσθεσε, ο ότι κ. Μητσοτάκης θέλει ελεύθερη οικονομία χωρίς κρατισμό και σ’ αυτό για να πετύχει πρέπει να συνδράμουμε όλοι ενωμένοι.

Για τα θέματα ασφάλειας, είπε πως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα και στην επιδείνωσή του συνέβαλαν η αύξηση της εγκληματικότητας και ο νόμος Παρασκευόπουλου, που έβγαινε ο κάθε εγκληματίας όποτε ήθελε, ενώ ο αστυνομικός έχει δεμένα τα χέρια του, γιατί δεν του επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τον οπλισμό του. Το κόμμα του είπε στοχεύει στην ασφάλεια των πολιτών και θα το πετύχει.