Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου,

συνόδεψε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, στην επίσημη επίσκεψή της στη Σλοβακία, από 13 ως 15 Μαρτίου 2024. Ειδικότερα, ο κ. Κώτσηρας συμμετείχε στις συναντήσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Σλοβακίας, Zuzana Čaputová, με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Robert Fico, και με τον Πρόεδρο της Βουλής της Σλοβακίας, Peter Pellegrini. Στις συναντήσεις διαπιστώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και έγινε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Επίσης, ο Υφυπουργός συμμετείχε σε συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελληνική Πρεσβεία με δύο παρασημοφορηθέντες Ελληνιστές, την καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Comenius της Μπρατισλάβα, Jana Grusková, και τον καθηγητή ελληνικής γλώσσας και βυζαντινής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Κωνσταντίνου του Φιλοσόφου στη Nitra της Σλοβακίας, Ján Zozul’ak, καθώς και με τον εκπαιδευτικό Ευστράτιο Γκόγκολα.

O κ. Κώτσηρας ευχαρίστησε τους διακεκριμένους Ελληνιστές καθηγητές για τη συμβολή τους στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στη Σλοβακία. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Κώτσηρας υπέγραψε, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης καταστροφών, με την Υφυπουργό Εσωτερικών της Σλοβακίας, Lucia Kurilovská.