Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.​

Πραγματικά το πανελλήνιο συγκλονίζεται αυτόν τον καιρό από

το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η κοινωνία, οι γονείς, όλοι μας ζητάμε επαρκείς απαντήσεις για τα αίτια αυτής της τραγωδίας, πραγματικά. Αυτή τη στιγμή γίνεται μία συνεδρίαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που μας ενημερώνει ο κ. Γεραπετρίτης. Ήμουν εκεί που μέχρι προ ολίγου που ήρθα να μιλήσω. Από την τοποθέτησή του την αρχική ένα συμπέρασμα βγαίνει: Γενικότητες και όχι ουσιαστικές απαντήσεις.

Αυτό το οποίο θα θέλαμε να τονίσουμε είναι ότι η συνειδητή προσπάθεια που γίνεται αυτό το χρονικό διάστημα περί διάχυσης των ευθυνών γι’ αυτό το τραγικό γεγονός, ουσιαστικά σημαίνει συγκάλυψη. Εμείς, όμως, επιμένουμε και επιμένει και ο ελληνικός λαός να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και να πάμε ένα βήμα μπροστά.

Επειδή αναφέρθηκε και η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ πριν, για τον Αλέξη Τσίπρα χθες, αυτό το οποίο είπε ο Πρόεδρός μας είναι ότι από τα σαράντα εννέα χρόνια της Μεταπολίτευσης αναλαμβάνει την ευθύνη που πιθανόν υπάρχει για τα τέσσερα. Ο καθένας από αυτό μπορεί να καταλάβει γιατί βρισκόμαστε εδώ, αλλά συγχρόνως να ξέρει ότι αν ο σιδηρόδρομος και λειτουργία του ήταν όπως παραδόθηκε το 2019 από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το τραγικό δυστύχημα δεν θα είχε γίνει.

Και έρχομαι τώρα στο συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε σήμερα, γιατί το θέμα μας είναι αυτό, το εν λόγω νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Ανασφάλεια κυριαρχεί σε όλη τη χώρα. Ανασφάλεια υπήρχε και εντείνεται τώρα ακόμα περισσότερο και με το τραγικό περιστατικό γεγονός των Τεμπών. Υπάρχει ανασφάλεια για την υγεία, ανασφάλεια για την παιδεία, ανασφάλεια για την κατοικία -πλειστηριασμοί και όλα αυτά τα οποία γίνονται- και ανασφάλεια βέβαια του πολίτη καθημερινά για την ασφαλή μετακίνησή του.

Πραγματικά στο εν λόγω σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, δεν δίνονται ουσιαστικές απαντήσεις. Ερωτήματα τίθενται και ετέθησαν και από τον Εισηγητή μας και από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και από άλλους της αντιπολίτευσης φυσικά. Δεν δίνονται, όμως, απαντήσεις στο γιατί γίνεται αυτή η μετατροπή της Παιδοογκολογικής Κλινικής σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου; Ποιος είναι ο λόγος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά την ευαίσθητη κατηγορία των παιδιών με τόσο σοβαρά προβλήματα;

Ανάστατοι είναι εργαζόμενοι, επιστημονικοί σύλλογοι, σύλλογοι υγειονομικών και όλοι αυτοί, γι’ αυτό το οποίο επιχειρείται με το εν λόγω νομοσχέδιο. Λέτε ότι δεν είναι ιδιωτικοποίηση. Λέτε ότι δήθεν λέμε εμείς, η αντιπολίτευση, «ιδιωτικοποίηση», αλλά δεν είναι ιδιωτικοποίηση. Τι είναι τελικά και τι εξυπηρετείται, αν σκεφτεί κανείς ότι στο ΔΣ στο οποίο από αυτό θα ορίζεται ο πρόεδρος, δεν θα συμμετέχουν εργαζόμενοι, δεν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και λοιπά;

Πραγματικά, είστε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστή στην ιδεοληψία σας και στην ιδεοληπτική πολιτική σας ότι κακό είναι το δημόσιο και ότι καλό είναι το ιδιωτικό. Ας σκεφτούμε, όμως, και την περίοδο της πανδημίας. Παρά τα σοβαρά προβλήματα, το δημόσιο είναι εκείνο που στήριξε την υγεία άσχετα του αποτελέσματος που τελικά, δυστυχώς, είμαστε και σε αυτό πρωταθλητές σε θανάτους από covid σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Συνεχίζετε, λοιπόν, τώρα την άλωση της δημόσιας υγείας υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου γίνονται κάποια νοσοκομεία. Με το τελευταίο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ που πέρασε η Κυβέρνηση, ιδιώτες μπορούν να πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και να κάνουν ιατρεία επί πληρωμή. Οι λειτουργοί του ΕΣΥ, οι γιατροί μπορούν να έχουν ιδιωτικά ιατρεία.

Και βέβαια επειδή είναι και η κύρια Αναπληρώτρια Υπουργός εδώ, θυμάμαι πάρα πολύ καλά σε επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει, που είπατε, κυρία Γκάγκα: «Τι σημασία έχει αν είναι ιδιωτικό και δημόσιο; Το θέμα είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης». Ναι, όμως, ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί από τον ιδιωτικό τομέα όταν πρέπει να πληρώσει; Αυτός που δεν έχει να πληρώσει, λοιπόν, τι τύχη έχει;

Για ποια δημόσια υγεία μιλάτε, κύριοι της Κυβέρνησης, όταν αυτή τη στιγμή δεν είναι εξασφαλισμένη η πρόσβαση όλων στην πρωτοβάθμια υγεία, που είναι βασικό κομμάτι του ΕΣΥ;

Σε μια περιοδεία που κάνουμε αυτές τις μέρες και σήμερα ειδικά στο Περιστέρι, σε κέντρα υγείας της Δυτικής Αθήνας, βλέπει κανείς ότι  η κατάσταση είναι απογοητευτική. Το μεγαλύτερο κέντρο υγείας στο κέντρο του Περιστερίου είχε κάποτε εκατόν ογδόντα γιατρούς και σήμερα εξήντα. Στον Άγιο Ιερόθεο έχουν μείνει από τριάντα πέντε, δεκατέσσερις. Βασικές ιδιότητες λείπουν. Οι άνθρωποι παραπέμπονται στα νοσοκομεία για βασικά θέματα που μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε επίπεδο πρωτοβάθμιο.

Από την άλλη μεριά, βέβαια, η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί επικοινωνιακή πολιτική και στο κομμάτι αυτό. Όπως επικοινωνιακή πολιτική ακολούθησε και στο Νοσοκομείο Λοιμωδών της Αγίας Βαρβάρας με εγκαίνια, ο Πρωθυπουργός πέρυσι τον Μάιο και είπε ότι θα γίνει το πρώτο παιδοψυχιατρικό κέντρο στην περιοχή, στο νοσοκομείο και λοιπά. Έχει περάσει τόσος καιρός, κοντεύει χρόνος και δεν έχει γίνει τίποτα! Μόνο ένας γιατρός αποσπασμένος από άλλο νοσοκομείο, έρχεται και κάνει μια φορά την εβδομάδα ιατρείο. Κατά τα άλλα λέτε ότι είναι εξασφαλισμένο και λοιπά.

Τελευταία ακούμε -και έχει αναστατωθεί και η κοινωνία της Δυτικής Αθήνας φυσικά και πολύ περισσότερο του Πειραιά- ότι την Παιδοψυχιατρική Κλινική από το Τζάνειο σκέφτεστε να τη φέρετε στο εν λόγω Νοσοκομείο Λοιμωδών. Έτσι θα πείτε: «Κάναμε το πρώτο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο». Αυτή είναι η επικοινωνιακή πολιτική σας που, όμως, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου.

Έτσι εννοείτε την εξυπηρέτηση του πολίτη. Υγεία για λίγους, γι’ αυτούς που έχουν. Ο λαός, όμως, θα δώσει την απάντηση και θα τη δώσει αύριο στις κινητοποιήσεις που γίνονται και με αφορμή βέβαια και κορυφαίο το θέμα των Τεμπών και της διαλεύκανση αυτού του τραγικού δυστυχήματος που μας έχει συγκλονίσει, αλλά και για όλα όσα συμβαίνουν για την καθημερινότητά του και για τη ζωή του.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εκτός βέβαια από την κινητοποίηση, και οι επερχόμενες εκλογές -όταν γίνουν, όταν το αποφασίσει ο κύριος Πρωθυπουργός- θα δώσουν μια συντριπτική απάντηση υπέρ της δημοκρατίας και της προόδου και θα υπάρξει μια πολιτική αλλαγή στην οποία η ανασφάλεια θα περιοριστεί και θα χαράξουμε έναν καινούργιο δρόμο για την πατρίδα μας. Κάτι το οποίο το έχει ανάγκη ο λαός μας αυτή τη στιγμή.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.