Η αποτροπή της εισόδου στην Βουλή εγκληματικών οργανώσεων,

ο Κασιδιάρης και η αποκρουστική παρέα του   δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση

Στην συζήτηση για την τροπολογία που θα αποτρέπει την είσοδο εγκληματικών οργανώσεων στην Βουλή, τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νάντιας Γιαννακοπούλου. Η κα. Γιαννακοπούλου στην ομιλία της κατέδειξε τον «κίνδυνο το “αντισυστημικό” ακροδεξιό ακροατήριο να βρει ένα νέο κοινοβουλευτικό πολιτικό προσωπείο.» Υπενθύμισε δε ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής «έχει ταχθεί αταλάντευτα απέναντι στο “φαινόμενο” Χρυσή Αυγή και πρώτο την είχε χαρακτηρίσει εγκληματική οργάνωση» και ότι , δια της «αείμνηστης Φώφης Γεννηματά είχε καλέσει την Κυβέρνηση εγκαίρως κι επανειλημμένως την κυβέρνηση να φέρει ρύθμιση για να μην έχει πολιτικά δικαιώματα η Χρυσή Αυγή.» Ενώ δεν παρέλειψε στηλίτευσε την στάση της Κυβέρνησης όπου «επί τρία χρόνια άφηνε τον κ. Κασιδιάρη να δρα πολιτικά ανενόχλητος και να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή».

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην μεγάλη καθυστέρηση της Δικαιοσύνης να ολοκληρώσει την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης - ενώ η δίκη επαναλαμβάνεται αυτές τις μέρες σε δεύτερο βαθμό. Στην συνέχεια η κα Γιαννακοπούλου, τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής συναισθανόμενο ότι το θέμα δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις περαιτέρω βελτίωσης στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης συγκεκριμένα και αποκλειστικά του φαινομένου εγκληματική οργάνωση να έχει ενδυθεί τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Παρατηρήσεις στην κατεύθυνση:

α) Του ορισμού της έννοιας της πραγματικής ηγεσίας,

β) Του περιορισμού του ρυθμιστικού πεδίου της τροπολογίας στην περίπτωση κατά την οποία πολιτικό κόμμα υποκρύπτει εγκληματική οργάνωση,

γ) της πρόβλεψης δικονομικών εγγυήσεων στη διαδικασία ενώπιον του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου και

δ) της απαραίτητης έκφρασης γνώμης επί των νομοτεχνικών στοιχείων της διάταξης από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής».

Κλείνοντας την ομιλία της η κα. Γιαννακοπούλου, επισήμανε ότι : «Ας μην έχουμε την αυταπάτη ότι με τον αποκλεισμό του «κόμματος Κασιδιάρη» θα επέλθει και η ουσιαστική αντιμετώπιση ενός προβλήματος που δεν αντιμετωπίζει μόνο η χώρα μας. Τα κενά και οι αδυναμίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας σπρώχνουν ολοένα και περισσότερους πολίτες στο περιθώριο των εξελίξεων καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στον αντισυστημικό λαϊκισμό. Είναι φανερό ότι οι μεγάλοι αυτοί κίνδυνοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με νομοθετικά μπλοκαρίσματα της τελευταίας στιγμής. Είναι καιρός να γίνει μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για το θέμα της συμμετοχής κομμάτων στην πολιτική ζωή της χώρας, κατά το πρότυπο άλλων χωρών, η οποία να λάβει υπ’ όψη της όλες τις συνταγματικές και δημοκρατικές παραμέτρους.

Παράλληλα, η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει ένα πλέγμα πολιτικών κοινωνικής ενσωμάτωσης των πολιτών που οδηγούνται στην περιθωριοποίηση και, κυρίως, να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα ικανό να αναδεικνύει διαχρονικά πολίτες μορφωμένους και υπεύθυνους, ικανούς να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις.»