Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Χαλκίδα.

Η κ. Συρεγγέλα επισκέφθηκε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του δήμου Χαλκιδέων, που αποτελεί μέρος του δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημερώθηκε από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου για τις δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης που προσφέρουν σε γυναίκες-θύματα βίας, καθώς και για τις δράσεις που προωθούν, με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα βίας και διακρίσεων. Η κ. Συρεγγέλα ευχαρίστησε το προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου για το σπουδαίο έργο του, σημειώνοντας πως τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου στη Χαλκίδα είναι στο πλευρό των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση και βοηθούν τα θύματα να ξεπεράσουν την τραυματική εμπειρία, που βίωσαν και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Όπως τόνισε η κ. Συρεγγέλα, «σε όλη τη χώρα υπάρχουν 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 ξενώνες φιλοξενίας, ενώ οι γυναίκες θύματα βίας ή τρίτα πρόσωπα που θέλουν να επικοινωνήσουν άμεσα µε έναν φορέα αντιμετώπισης της έµφυλης βίας, μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όλο το χρόνο».

«Στηρίζουμε τις γυναίκες-θύματα και ενημερώνουμε το κοινό για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του δικτύου δομών μας με καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ενώ έχουμε εξασφαλίσει για όλες τις δομές μας την παράταση της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μέχρι το 2023» ανέφερε η κ. Συρεγγέλα.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα, ευχαρίστησε την υφυπουργό για την επίσκεψή της, λέγοντας πως «η κ. Συρεγγέλα έμπρακτα και ουσιαστικά βρίσκεται δίπλα μας. Η συνεργασία μας είναι άψογη και συνεχής και πολλές φορές έχουμε από κοινού επιλύσει και παρέμβει σε ιδιαίτερες καταστάσεις. Συζητήσαμε και σχεδιάσαμε δράσεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου. Συνεχίζουμε να παρέχουμε στήριξη και συμβουλευτική σε όσους έχουν ανάγκη. Είμαστε εδώ, δεν επαναπαυόμαστε και δεν μένουμε σιωπηλοί».

Στη συνέχεια, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συναντήθηκε με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, η συνεργασία εμπλεκόμενων φορέων για την ουσιαστική προστασία κοριτσιών και γυναικών και η στήριξη της οικογένειας που είναι θέματα ζωτικής σημασίας για την ευημερία της κοινωνίας μας.

Η κ. Συρεγγέλα πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με τη δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και φορείς στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κότσικα, με κυρίαρχο θέμα τις καινοτόμες διατάξεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, που εκσυγχρονίζουν και εναρμονίζουν τις εργασιακές σχέσεις με τις σύγχρονες ανάγκες της οικογένειας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δήμητρα Σακελλαράκη, ο αντιπεριφερειάρχης Νομού Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης, η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ευβοίας Δέσποινα Καραμπέτσου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας Δημήτρης Γκίκας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας Δημήτρης Μούντριχας και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Άρης Αξιώτης.

«Με το εργασιακό νομοσχέδιο προωθούμε τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ενισχύουμε τη θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας και προστατεύουμε τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων» σημείωσε η κ. Συρεγγέλα, υπογραμμίζοντας: «Θεσπίζουμε άδεια πατρότητας 14 ημερών, γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα, ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών, ενώ προστατεύουμε τους πατέρες από την απόλυση για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου».

Παράλληλα, η υφυπουργός τόνισε ότι με το εργασιακό νομοσχέδιο κυρώνουμε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, καθιστώντας σαφές σε όλους και όλες ότι καμία μορφή βίας δεν είναι αποδεκτή.