Η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η αύξηση των εμβολιασμών,
η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η θετική πορεία του τουρισμού, καθώς και το μεταναστευτικό πρόβλημα και η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, ήταν τα βασικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.
Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους ανεμβολίαστους και είπε ότι "έχουμε κάνει ό,τι περνά από το χέρι μας για να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να εμβολιαστούν" ενώ αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, εκτίμησε ότι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, όταν πρόκειται να ξεκινήσει να επιβάλλεται το πρόστιμο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των πολιτών θα έχει λάβει την απόφαση να εμβολιαστεί.
"Είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός. Δεν μου αρέσουν τα υποχρεωτικά μέτρα από τη φύση μου, αλλά πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση να προστατεύσω ανθρώπους που ξέρω ότι αν δεν εμβολιαστούν θα αρρωστήσουν και κάποιοι από αυτούς δυστυχώς θα χάσουν τη ζωή τους. Και αν, απλώς, κοιτάξουμε πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα ποσοστά εμβολιασμού, νομίζω ότι πήραμε τη σωστή απόφαση" είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι στην Ελλάδα η αντιπολίτευση επέλεξε να κάνει την πανδημία πολιτικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι "κάνει λάθος" ενώ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown, και ότι η οικονομία ανακάμπτει θεαματικά.
"Δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε lockdown. Η ελληνική οικονομία πρόκειται να αναπτυχθεί σημαντικά φέτος. Τα στατιστικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο βγήκαν μόλις σήμερα, έχουμε αύξηση άνω του 13% στο ΑΕΠ μας. Ο τουρισμός μας πήγε πολύ καλά. Επομένως, αν θέλουμε να κρατήσουμε την οικονομία μας ανοιχτή και σε λειτουργία και να εξασφαλίσουμε ότι παράγεται αρκετός πλούτος για όλους τους Έλληνες, πρέπει να εμβολιαστούμε και να βεβαιωθούμε ότι τηρούμε τις βασικές προφυλάξεις, ότι κάνουμε τεστ και ότι φοράμε μάσκες" είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και υπενθύμισε τι συνέβη στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες μιας χώρας που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Πάπας όταν πήγε στη Λέσβο, είδε μια κατάστασή σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το 2016.
"Τώρα έχουμε οργανωμένες εγκαταστάσεις που προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες σε απελπισμένους ανθρώπους που φτάνουν στις ακτές μας. Αλλά νομίζω ότι είναι σωστό να επισημάνουμε ότι δεν υπήρξε αρκετή αλληλεγγύη όσον αφορά τον διαμοιρασμό των βαρών της μετανάστευσης" είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Υπεραμύνθηκε της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει χορηγήσει άσυλο σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους κατά τα τελευταία χρόνια, και ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που υποδέχτηκε σημαντικό αριθμό γυναικών από το Αφγανιστάν, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας οφείλει επίσης να προστατεύει και τα σύνορά της.
Παράλληλα ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να εξαλειφθούν τα δίκτυα των διακινητών και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υπάρξουν ανοιχτές νόμιμες οδοί, σε ανθρώπους που θα ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα, να έρθουν στην Ευρώπη όχι μόνο για να είναι ασφαλείς από τους κινδύνους του πολέμου και των διώξεων, αλλά και για να αναζητήσουν ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον.
"Δυστυχώς, δεν έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα. Και ναι, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν ότι αυτό απλά δεν είναι δικό τους πρόβλημα. Και θέλουν πολύ απλά να το μετατρέψουν σε πρόβλημα των χωρών που εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης τυγχάνει να βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης" τόνισε ο πρωθυπουργός.