Για μια ακόμη φορά έγινε στη βουλή αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης από τους πολιτικούς αρχηγούς, η περίφημη φράση «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα».

Δημιούργησε έντονη πολιτική κόντρα μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, για το ποιος είναι σπάταλος και ποιος συγκρατημένος.

Κι όμως, ακόμη κι αν πέρασαν τριάντα χρόνια από τότε που ειπώθηκε για πρώτη φορά αυτή φράση, ακόμη και σήμερα παρερμηνεύεται και χρησιμοποιείται με λάθος έννοια, όχι από άγνοια, αλλά προφανώς από σκοπιμότητα, γιατί είναι μια φράση που σηκώνει από μόνη της παρεξήγηση.

Η φράση αυτή ειπώθηκε δια στόματος Ανδρέα Παπανδρέου, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση και ομιλία που έκανε στο Περιστέρι το 1989.

Όπως δηλώνει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» και στο δημοσιογράφο Παύλο Παπαδόπουλο, εκείνη την περίοδο ο ίδιος ήταν λαοφιλής, λόγω της στάσης του και του αγώνα που έδινε στη δίκη για το Σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο κόσμος όπου τον έβλεπε τον επευφημούσε. Έτσι έγινε και στο Περιστέρι, όταν βγήκε να μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο κόσμος άρχισε να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του, «Τσοβόλας – Τσοβόλας» κι ο Παπανδρέου, ο οποίος είχε το χάρισμα να επικοινωνεί με τον κόσμο ανταπέδωσε λέγοντας «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», εννοώντας όμως, δώσ’ τα όλα στη μάχη κατά της σκευωρίας για το σκάνδαλο και όχι να δώσει παροχές στο λαό.

Εξ’ άλλου, όπως δηλώνει στη συνέντευξή του ο πρώην Υπουργός, μόλις είχε απορρίψει τις αυξήσεις στους μισθούς των στρατιωτικών και των αστυνομικών γιατί δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη στον προϋπολογισμό και μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση Τζαννετάκη με Υπουργό Οικονομικών τον Αντώνη Σαμαρά, η πρώτη δουλειά που έκανε ήταν να υπογράψει τις αυξήσεις των στρατιωτικών και των αστυνομικών που είχε απορρίψει λίγο νωρίτερα ο Τσοβόλας.

Μάλιστα λίγο αργότερα επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Παλαιοκρασσά, ζήτησε ο ίδιος ο κ. Τσοβόλας με ερώτηση στη βουλή, να του απαντήσει ο υπουργός για τον πραγματικό ρυθμό της αύξησης των δαπανών κατά το πρώτο εξάμηνο του 1989.

Ο κ. Παλαιοκρασάς απάντησε γραπτώς ότι ο προϋπολογισμός του 1989 προέβλεπε ετήσια αύξηση των δαπανών 18% για το πρώτο εξάμηνο, και επί Τσοβόλα δεν ξεπέρασε το 14%.

Όσο για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Κοσκωτά, ο ίδιος αναφέρει στη συνέντευξη ότι, για λόγους σκοπιμότητας, για να πιάσει η σκανδαλολογία, έπρεπε να μπλέξουν στο σκάνδαλο και τον υπουργό Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι από την προδικασία, αλλά και την ακροαματική διαδικασία, δεν προέκυψαν στοιχεία από τα οποία να συνάγεται ότι οι κατηγορούμενοι πολιτικοί διέπραξαν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν. Αποδείχθηκε ότι δεν είχε έρθει ποτέ κανείς σε επαφή με τον Κοσκωτά, κάτι που ομολόγησε και ο ίδιος ο Κοσκωτάς.

Μάλιστα λίγα χρόνια αργότερα, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης βρέθηκε δίπλα στη γυναίκα μου, είπε ο πρώην υπουργός, σε κάποιο επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο και της είπε: «Πρόσεξε το Δημήτρη γιατί είναι ένας από τους πιο έντιμους και ικανούς πολιτικούς».