Στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας

«Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» τοποθετήθηκε η  Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου, τόνισε ότι “Πριν απ΄ όλα θα ήθελα να σημειώσω κάτι που το γνωρίζει ο ελληνικός λαός πολύ καλά.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ταυτιστεί με την ιστορία και το DNA αυτής της παράταξης. Πάνω στο ΕΣΥ στηρίχθηκε ένα πραγματικό κοινωνικό κράτος, ένα κράτος για όλους, με στόχο τις ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Και παρά τις όποιες αστοχίες και υστερήσεις, το Ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει ένα από τα πλέον προσβάσιμα, αν όχι το πιο προσβάσιμο σύστημα υγείας παγκοσμίως.”. Στη συνέχεια, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος επισήμανε ότι “Πρώτη και θεμελιακή παρατήρηση είναι, ότι περιμέναμε ένα συνολικό σχέδιο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, ενδυνάμωσης του ΕΣΥ .

Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα για την χώρα, για τον χώρο της Υγείας, για τους πολίτες που αξίζουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Έχουμε όλοι την εμπειρία της σκληρής δοκιμασίας που πέρασε σε όλη την περίοδο της πανδημίας, κατά την περίοδο της οποίας βγάλαμε όλοι συμπέρασμα για τα όρια, τις αδυναμίες, τα κενά και τις ανάγκες στην βάση των οποίων θα μπορούσαμε σήμερα να συζητάμε ένα Νομοσχέδιο για μια μεγάλη Μεταρρύθμιση, αξιοποιώντας τους κοινοτικούς πόρους”.

Όπως σημείωσε η Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας  “ Το κυβερνητικό νομοσχέδιο, όπως αναδείχθηκε από τους περισσότερους και κυρίως από φορείς όπως ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, και από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας που είναι αντίθετοι, υπονομεύει μια βασική αρχή του ΕΣΥ: Τη δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Ουσιαστικά καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ και μετατρέπει ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς. Αυτή είναι η αλήθεια”. Καταλήγοντας η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε “Τέλος, σε αντίθεση με εσάς, στο επίκεντρο των δικό μας πολιτικών επιδιώξεων βρίσκεται η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών παροχών δημόσιας υγείας, προσβλέποντας προς τον πολίτη αλλά και τον εργαζόμενο στο χώρο της υγείας.

Δική μας προτεραιότητα είναι η ανανέωση του ΕΣΥ, η ισότιμη πρόσβαση σε καλές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως, και κυρίως στους πιο ευάλωτους που είναι πιο αναγκαία από ποτέ, και οι καλές συνθήκες εργασίας στους εργαζομένους. Όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα οι δεδομένες αστοχίες και τα διαγνωσμένα προβλήματα, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με ορθολογικό και ουσιαστικό τρόπο. Και αυτά δεν επιτυγχάνονται με το παρόν νομοσχέδιο, με πολλά λόγια και με τυμπανοκρουσίες, αλλά με πολύ και σοβαρή δουλειά και κυρίως με στοχευμένες πολιτικές, ώστε να αποκτήσουμε το ΕΣΥ που μας αξίζει. Και αυτό είναι κάτι που ούτε το θέλετε, ούτε μπορείτε να το κάνετε γιατί προτεραιότητα σας είναι η εξυπηρέτηση κάθε λογής συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, ακόμα και εις βάρος της ευημερίας των πολιτών.”.