"Ανοχύρωτοι από τις πλημμύρες παραμένουν οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Πετρούπολης, Περιστερίου και Χαϊδαρίου", είπε στον Νίκο Καραμπάση ο Βουλευτής Β' Αθηνών Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς στο ραδιοφωνικό σταθμό XFM 94,3.
Όπως ανέφερε και σε άρθρο του στο Παρόν της Κυριακής (21-10-2018) για το ίδιο θέμα, "τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν υλοποιηθεί με πρωτοβουλία των Δήμων δεν επαρκούν και απαιτείται συνολική και οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μόλις τον προηγούμενο μήνα ανατέθηκε από την Περιφέρεια Αττικής εκπόνηση συνολικής μελέτης για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας. Διαδικασία που θα απαιτήσει το λιγότερο πενταετία μέχρι την τυχόν έναρξη εκτελέσεων του έργου, δηλαδή περί το 2024.  
 
Είναι προφανές ότι μοναδικός στόχος της ενέργειας αυτής είναι να παράσχει άλλοθι ενεργειών στην Κυβέρνηση και να δημιουργήσει ψευδαίσθηση αποτελεσματικότητας. Έτσι, οι περιοχές της Δυτικής Αθήνας θα παραμένουν ανοχύρωτες σε κάθε έντονη και διαρκή βροχόπτωση. Ας ευχηθούμε λοιπόν να μην υπάρξουμε και πάλι θεατές τραγικών γεγονότων."

Επισυνάπτεται η ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς που κατέθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Προς: τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κο Χ. Σπίρτζη
τον Υπουργό Εσωτερικών κο Α. Χαρίτση
τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κο Γ. Σταθάκη
Θέμα: Ορατοί οι κίνδυνοι πλημμυρών στους Δήμους του Δυτικού Τομέα της Αθήνας.

Ορατοί οι κίνδυνοι πλημμυρών στους Δήμους του Δυτικού Τομέα της Αθήνας. Περιοχές των Δήμων Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας χαρακτηρίζονται υψηλού πλημμυρικού κινδύνου στην από Δεκεμβρίου 2012 και Επικαιροποιημένη το 2013 «Προκαταρκτική Αξιολόγηση Κινδύνων Πλυμμύρας» της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Στις πρόσφατες δεκαετίες οι περιοχές έχουν θρηνήσει πλήθος νεκρών από πλημμύρες. Σύμφωνα με προειδοποιήσεις ειδικών η επαναληψη των φαινομένων αυτών αναμένεται συχνή, λόγω της εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής. Η χρησιμοποίηση μεγάλων εκτάσεων για αστικές χρήσεις στις παρειές των όρων Ποικίλου & Αιγάλεω απαιτεί τη συνολική αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών αυτών, επειδή τα μεχρι σήμερα εκτελεσθέντα έργα αφορούν το πρόβλημα σε εντοπισμένα σημεία, όπως π.χ. τα έργα στο ρέμα της Εσχατιάς στο Ίλιον. Και ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό από ετών και επίσημα διαπιστωμένο, μόλις πρόσφατα τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά τα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα, ανατέθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η μελέτη για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στους Δήμου του Δυτικού Τομέα, με ορίζοντα υποβολής της εγκεκριμένης τους 24 μήνες. Γίνεται αντιληπτό ότι η οποιαδήποτε επόμενη ενέργεια όπως η εξασφάλιση και δέσμευση πιστώσεων, η διαγωνιστική διαδικασία και η εκτέλεση του έργου, απαιτούν τουλάχιστον μία πενταετία από τις αρχές του 2021 και είναι προφανές ότι γίνονται απλά και μόνο για να δημιουργούναι εντυπώσεις αποτελεσματικότητας και να υπάρχει η δικαιολογία, ότι έχει δρομολογηθεί η αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου. Έτσι οι περιοχές αυτές θα εξακολουθησουν να παραμένουν ανοχύρωτες, δεν θα απορροφηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 και καθίσταται αβέβαιη η χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων. Είναι αυτονόητο ότι η ασφάλεια της ζωής και περιουσίας των πολιτών συνιστά ατομικό δικαίωμα που πρέπει να εξασφαλίζει η πολιτεία. Κατόπιν αυτών, ερωτώνται ο κύριοι Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν ώστε να συντμηθεί, τουλάχιστον κατά το ήμισυ, ο χρόνος ολοκλήρωσης και έγκρισης των απαραίτητων μελετών;

2. Θα καθορίσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του αντιπλημμυρικού έργου εντός του απολύτως αναγκαίου χρόνου;

3. Θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότητη του έργου με την ένταξή του στο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020;

4. Στον ενδιάμεσο χρόνο ως την ολοκλήρωση του έργου, θα λάβουν τα αναγκαία άμεσα μέτρα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος από πλημμυρικά φαινόμενα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς