Οι αποφάσεις σχετικά με την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,

για το αν δηλαδή θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους μέχρι και την εκπροσώπηση και την άφιξη στην Αθήνα μελών από τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, αναμένεται να ληφθούν σήμερα (11/1) το πρωί σε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη της κυβέρνησης. 

Ο Κωσταντίνος Γλύξμπουργκ έφυγε το βράδυ της Τρίτης (10/1) από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών και ο θάνατός του προήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια, απόρροια των αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Το θέμα της κήδευσης χειρίζεται, εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ στην έκτακτη σύσκεψη αναμένεται να μετάσχει και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. 

Τα σενάρια για την κηδεία

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κηδεία του με δημόσια δαπάνη. Θα φανεί, αν θα υπάρξει κάποια άλλη τιμή, κατώτερης βαθμίδας, ως ορίζει ο νόμος, και αν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα στη σορό του. Το αίτημα διατυπώνεται εκ μέρους της οικογένειά του και υποστηρίζεται έως ένα σημείο στο γεγονός ότι ο έκπτωτος βασιλιάς είχε διατελέσει αρχηγός του κράτους έως το 1974. Ωστόσο, με το δημοψήφισμα έχασε το αξίωμα και τους τίτλους που τον συνόδευαν και η Ελλάδα εισήλθε στην μακροβιότερη περίοδο κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους λοιπόν, η κυρίαρχη άποψη εντός της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει η κηδεία να γίνει δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους.

Για να συζητήσουν σχετικά με τα ζητήματα της κηδείας και του τόπου του ενταφιασμού του Κωσταντίνου, όταν θα συνέβαινε το μοιραίο, βρέθηκαν στο Μαξίμου στενοί συγγενείς του Κωνσταντίνου, οι γιοι του Νικόλαος και ο Παύλος πριν από μια περίπου εβδομάδα. Συνοδεύονταν επίσης από τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Λιδωρίκη, ο οποίος χειρίζεται υποθέσεις της τέως βασιλικής οικογένειας.

Ως γνωστόν, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν ήταν Έλληνας πολίτης. Έφερε δανέζικο διαβατήριο από το 1983 ως King Constantine και το 2021, όταν χρειάστηκε να βγάλει ΑΜΚΑ, λόγω της μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου». 

Ο τόπος του ενταφιασμού και το λαϊκό προσκύνημα

Όσον αφορά στο που θα ενταφιαστεί ο Κωσταντίνος Γλύξμπουργκ αυτό θα αποφασιστεί από την οικογένεια

του σε συνεννόηση με την Εκκλησία. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ο Κωνσταντίνος να κηδευτεί στην Μητρόπολη και να ενταφιαστεί στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι, όπου έχουν ταφεί και οι γονείς του Παύλος και Φρειδερίκη.

Σχετικά με το ζήτημα του λαϊκού προσκυνήματος, παρότι γίνεται αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν τη συνδρομή της αστυνομίας ως προς τα μέτρα ασφαλείας, από κυβερνητικής πλευράς δεν επιδιώκεται να διαρκέσει παραπάνω από δύο ή τρεις μέρες. Αυτό που φαίνεται να επικρατεί τελικά είναι η σορός να μεταφερθεί στην Μητρόπολη λίγες ώρες πριν την κηδεία και εκεί όποιος επιθυμεί να προσκυνήσει. 

Δήλωση του πρωθυπουργού για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη δήλωσή του για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

«Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει στη δήλωσή του:

«Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Από τραύματα, τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».