Οριστικά αθωώθηκε η Ρένα Δούρου από το πειθαρχικό σκέλος όλων των κατηγοριών για την τραγωδία στο Μάτι.
Η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Αιρετών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση και όχι στην αυτοδιοίκηση, έχει βαρύνουσα σημασία για όλες τις μελλοντικές αποφάσεις όλων των δικαστηρίων .
Α) Το πειθαρχικό συμβούλιο είναι αρμόδιο να εξετάζει τα αιρετά μέλη της αυτοδιοίκησης. Είναι πενταμελές και αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές αφού έχει ως πρόεδρο, ανώτατο δικαστή, συγκεκριμένα πρόεδρο εφετών, μέλη δύο εφέτες, ένα νομικό εκπρόσωπο των περιφερειών και ένα διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών .
Β) Το κατηγορητήριο που εξετάστηκε ήταν ακριβώς το ίδιο με το ποινικό κατηγορητήριο. Εξετάστηκαν αναλυτικά μία προς μία όλες οι κατηγορίες και έκρινε ότι η κα Δούρου έδρασε σύμφωνα με το νόμο, δεν παρέλειψε κάτι από τις αρμοδιότητες της και την αθωώνει πλήρως και οριστικώς και ως προς το πειθαρχικό σκέλος των κατηγοριών.
Γ) Η απόφαση αυτή μπορεί να μην δεσμεύει το ποινικό δικαστήριο όμως όταν έχει κριθεί ότι ένα φυσικό πρόσωπο λειτούργησε σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζουν τα καθήκοντα του, το ποινικό δικαστήριο οφείλει να το λάβει σοβαρά υπόψη του στη δική του απόφαση. Το πειθαρχικό συμβούλιο έκρινε όχι απλώς ότι δεν υπάρχει πειθαρχική ευθύνη αλλά ότι δεν έγινε ούτε μία από τις παραλείψεις που της απέδιδε το κατηγορητήριο.
Δ) Η απόφαση λήφθηκε με ψήφους 4 προς 1. Μειοψήφησε μόνο η διευθύντρια της Αποκεντρωμένης η οποία δεν είναι νομικός και τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από το Υπουργείο.
Ε) Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, η πλειοψηφία των διοικητικών δικαστηρίων δεν προσάπτουν ευθύνη στην Περιφέρεια .
Πρόσφατα η κα Δούρου ζήτησε με επιστολή της στο πρόεδρο της Βουλής να επισπευστεί η διαδικασία άρσης ασυλίας της ώστε να συνεχιστεί η ποινική δίκη απρόσκοπτα. Πράγματι με πρωτόγνωρη ταχύτητα ομόφωνα ψηφίστηκε και μάλιστα ήταν η πρώτη απόφαση της ολομέλειας της Βουλής για την νέα περίοδο.
Η κα Δούρου όπως είπε στην ομιλία της στη Bουλή θεωρεί ότι το μέγεθος της καταστροφής ήταν τόσο μεγάλο που ανεξάρτητα αν υπάρχουν ή όχι επαρκείς ενδείξεις, η δικαιοσύνη όφειλε να εξετάσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αν έδρασαν σωστά. Άφησε να εννοηθεί ότι η ίδια προτιμάει να αθωωθεί από ένα δικαστήριο επί του ακροατηρίου και όχι σε προγενέστερο στάδιο, γιατί όπως είπε έτσι μόνο μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί ως πολιτικό πρόσωπο με αξιοπρέπεια.
Δήλωσε ότι όσο διαρκεί η δίκη δεν θέλει να μπει στην ουσία της υπόθεσης αλλά τόνισε ότι δεν έχει κάνει, ούτε έχει παραλείψει κάτι για το οποίο να φοβάται την δικαστική κρίση.
Όπως ανέφεραν νομικοί κύκλοι: «Είναι γεγονός ότι ο δικαστικός πραγματογνώμονας κατέθεσε στη δίκη ότι η Περιφέρεια έκανε ότι της ζητήθηκε από την Πυροσβεστική. Ειδικά για το θέμα της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης ενώ η Πυροσβεστική την εποχή εκείνη ισχυριζόταν ότι έδωσε εντολή εκκένωσης σήμερα παραδέχεται, με επίσημο τρόπο, ότι δεν έκανε εισήγηση και μάλιστα θεωρεί ότι θα ήταν λάθος με τραγικότερες συνέπειες αν είχε κάνει σχετική εισήγηση. Συνεπώς καταρρίπτεται η βασική κατηγορία που στηρίχθηκε στον αρχικό ψευδή ισχυρισμό της Πυροσβεστικής».
Μετά την αθωωτική απόφαση η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε πως έγινε «ένα σημαντικό βήμα για την απόδοση Δικαιοσύνης, όπως ζητούν τα θύματα και οι συγγενείς τους».
Παράλληλα, η κ. Δούρου επισημαίνει ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί «μία πρώτη, χειροπιαστή απάντηση προς όλους εκείνους που, για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, δεν δίστασαν να μου προσάψουν αισχρές όσο και νομικά αβάσιμες, όπως αποδεικνύεται, κατηγορίες».
Αναλυτικά η δήλωση της Ρ. Δούρου:
«Η Δικαιοσύνη, εξαιτίας της τραγικότητας της καταστροφής, παρέπεμψε ποινικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τους εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι και όλους εκείνους που εκπροσωπούν φορείς που δρουν υποβοηθητικά στο έργο της Πυροσβεστικής.
Από δε την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, βρέθηκα αντιμέτωπη με τη δολοφονία χαρακτήρα και την προσπάθεια σε βάρος μου επηρεασμού της κοινής γνώμης, από τους πολιτικούς αντιπάλους μου, με στόχο την παραπομπή μου. Όλα αυτά τα χρόνια του διασυρμού και της κατασυκοφάντησης μου, σεβόμενη το ότι η δικαστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, απέφυγα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και δεν απάντησα στις συκοφαντίες.
Με την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών και του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την απόδοση Δικαιοσύνης, όπως ζητούν τα θύματα και οι συγγενείς τους.
Είναι επίσης και μία πρώτη, χειροπιαστή απάντηση προς όλους εκείνους που, για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, δεν δίστασαν να μου προσάψουν αισχρές όσο και νομικά αβάσιμές, όπως αποδεικνύεται, κατηγορίες. Δεν έχω προβεί σε κάποια ενέργεια ούτε έχω παραλείψει κάτι, για το οποίο να φοβάμαι την κρίση της Δικαιοσύνης. Με υπομονή και σεβασμό περιμένω την οριστική και αμετάκλητη κρίση των φυσικών δικαστών, ύστερα μάλιστα και από την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας που η ίδια ζήτησα και μου χορήγησε ομόφωνα η Βουλή, με κατεπείγουσα διαδικασία ύστερα από αίτημά μου, προκειμένου να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, καμία παραγραφή.
Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με τους συκοφάντες μου όταν κάποιοι από αυτούς βρίσκονται οι ίδιοι στη θέση των ποινικά ελεγκτέων, ουδέποτε δυσανασχέτησα για την δικαστική διαδικασία. Ουδέποτε διαμαρτυρήθηκα, ούτε δήλωσα ότι περνάω ένα Γολγοθά ή ότι αντιμετωπίζω πολιτική δίωξη. Είτε είμαστε αιρετοί, είτε είμαστε πολίτες, όταν ελεγχόμαστε από τους θεσμούς πρέπει να κρινόμαστε με τα ίδια κριτήρια, όπως επιβάλλει η ισότητα, η δίκαιη μεταχείριση. Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση διαπνέεται από αυτή την αρχή».