«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, οικονομικά ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση,

που θα αξιοποιεί και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και θα διαμορφώνει μια νέα σχέση με τον πολίτη», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση για την αυτοδιοίκηση, που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας το Ινστιτούτο «In Social» και στην οποία έδωσαν το παρών εκλεγμένοι περιφερειάρχες, δήμαρχοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι όραμα του κόμματός του είναι η κεντρική κυβέρνηση να αφουγκράζεται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνικών και να σχεδιάζει για τις πόλεις και τις Περιφέρειες του αύριο, μαζί τους και όχι ερήμην τους. Συμπλήρωσε ότι η σταθερή θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι «μια αυτοδιοίκηση ισχυρή, ανεξάρτητη, που δεν θα λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του εκάστοτε Μεγάρου Μαξίμου, αλλά που με ενισχυμένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους, θα αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών».

Όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο ερώτημα αν χρειαζόμαστε περισσότερη ή λιγότερη τοπική αυτοδιοίκηση, η απάντηση είναι: «Ναι, χρειαζόμαστε πιο ισχυρή και οικονομικά αυτόνομη αυτοδιοίκηση, που θα κάνει πράξη το νέο κυμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Θα πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή σύγκλιση, την ενεργειακή δημοκρατία, την ανθεκτικότητα και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους». Κάλεσε τους αιρετούς να συνδράμουν μαζι με το ΠΑΣΟΚ στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για την ενδυνάμωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχους:

– την υλοποίηση του «πράσινου» μετασχηματισμού των πόλεων

– την ενδυνάμωση της αστικής ανθεκτικότητας

– την προώθηση σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων με προτεραιότητα στην ανακύκλωση

– την αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής

– τον εκσυγχρονισμό σημαντικών δικτύων και υποδομών».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέδειξε το πρόβλημα της ελλειπούς χρηματοδότησης με αιχμή το ζήτημα των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.