Το επιχειρησιακό Σχέδιο (Master Plan) του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά ΟΛΠ ΑΕ συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30/09/2019

μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Περάματος στο Δημαρχείο της πόλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα. Σταυρούλα Αντωνάκου, οι δήμαρχοι Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου κ. Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο Πρόεδρος του ΣΕΝΑΒΙ κ. Βασίλης Κανακάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μηχανουργών κ. Φώτης Πράσινος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ναυπηγείων κ. Κατσουλάκης Θεολόγος, ο κ. Αλεξόπουλος Σωτήρης εκπροσωπώντας την Κίνηση Πειραιά «Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή», καθώς και Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων συμφώνησαν ότι το κατατεθέν σχέδιο Master Plan έχει αρνητικές επιδράσεις στη λειτουργία των πόλεων, στην τοπική οικονομία, αλλά και στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Εκφράστηκε η έντονη αντίθεση των φορέων σε ό,τι αφορά την επέκταση με τέταρτη προβλήτα του σταθμού των containers, καθώς και την επικείμενη ακύρωση των χώρων της Ναυπηγοεπισκευής στην περιοχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας καταδικάζοντας τον κλάδο σε εξαφάνιση. Παράλληλα, επέμειναν στην τήρηση της σχέσης Λιμανιού – Πόλεων με τρόπο που δεν θα καθίσταται ετεροβαρής, ζημιώνοντας τη λειτουργία των πόλεων.

Ο Δήμαρχος Περάματος κατήγγειλε τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις που προωθούν έναν σχεδιασμό ανάπτυξης του λιμανιού χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τις παραλιμένιες πόλεις.

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης η πλειοψηφία των συμμετεχόντων αποφάσισε:

-Να απαιτήσει την αναβολή της συνεδρίασης της ΕΣΑΛ

-Να διαμορφώσει ένα κοινό πλαίσιο για το νέο master plan της ΟΛΠ Α.Ε

-Να υπάρξει δυναμική παρουσία όλων όταν ανακοινωθεί η συνεδρίαση της ΕΣΑΛ

-Να συσταθεί αντιπροσωπεία των φορέων με σκοπό να συντονίσει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που συναποφασίστηκαν

-Να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης στην κοινωνία του ευρύτερου Πειραιά

-Να στηριχτούν οι κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο των εργαζομένων, όσο και των άλλων φορέων

-Να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές της Α’ και της Β’ Πειραιά