Ένα ακόμη πλοίο ελληνικής πλοιοκτησίας, που ανήκει

σε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, πιάστηκε στις ΗΠΑ στο οποίο δυο Αξιωματικοί επιχείρησαν να εξαπατήσουν τις αμερικανικές Αρχές.

Σημειώνουμε ότι όπως γράψαμε πρόσφατα το ίδιο ακριβώς πρόβλημα εμφανίστηκε στις 8/5/23 στο ελληνόκτητο πλοίο «GALISSAS» το οποίο πιάστηκε στην περιοχή Newport του Rhode Island.Παράλληλα το Συμβούλιο Λογιστικής Εποπτείας Εισηγμένων Επιχειρήσεων (PCAOB) επέβαλε βαρύτατο πρόστιμο ύψους 3 εκατ. δολαρίων στον Έλληνα μεγαλοεφοπλιστή Δημήτρη Μελισσανίδη ο οποίος επιχείρησε να παραποιήσει στοιχεία των οικονομικών και λογιστικών καταστάσεων προς το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Τι συνέβη στο «KRITI RUBY»;

Στις 7 Μάη του 2024 στο Δ/Ξ πλοίο της AVIN INTERNATIONAL LTD με έδρα το Μαρούσι, δυο μηχανικοί του πλοίου καταδικάστηκαν για παραβίαση μιας σειράς κανονισμών της MARPOL όταν το σκάφος βρισκόταν στον τερματικό σταθμό στο Sweren του New Jersey.Ο Εισαγγελέας ανακοίνωσε ποινές 6 ετών φυλάκισης και πρόστιμο 250.000 δολαρίων για τους δυο μηχανικούς.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία της παράβασης που διέπραξαν οι δύο μηχανικοί δεν αποκαλύφθηκε από την Ακτοφυλακή και το Γραφείο Εισαγγελίας των ΗΠΑ. Ο Αρχιμηχανικός παραδέχτηκε ότι το πλήρωμα παρέκαμψε σκόπιμα τον εξουσιοδοτημένο εξοπλισμό πρόληψης της ρύπανσης απορρίπτοντας τα απόβλητα πετρελαίου από το μηχανοστάσιο μέσω του αποχετευτικού συστήματος του σκάφους στην θάλασσα.

Ομολόγησε επίσης ότι το πλήρωμα ενήργησε υπό τις οδηγίες του, για να κρύψει τον εξοπλισμό πρόληψης της ρύπανσης που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των απορριμμάτων πετρελαίου από το φρεάτιο του μηχανοστασίου στη δεξαμενή λυμάτων, πριν το Λιμενικό Σώμα προλάβει να επιθεωρήσει το σκάφος. Κατόπιν τούτου, ο δεύτερος μηχανικός του «KRITI RUBY» παραδέχτηκε ότι παραβίασε τον νόμο περί πρόληψης της ρύπανσης.

Ομολογήθηκε ένοχος για απόκρυψη της απόρριψης πετρελαϊκών αποβλήτων από το σκάφος στη θάλασσα και παρουσίασε το πλαστό βιβλίο αρχείων στην Ακτοφυλακή των ΗΠΑ κατά την επιθεώρηση του σκάφους. Ομολόγησε επίσης ότι έδωσε εντολή στα μέλη του πληρώματος να αποκρύψουν τον εξοπλισμό πρόληψης της ρύπανσης που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των απορριμμάτων πετρελαίου από το φρεάτιο του μηχανοστασίου στην δεξαμενή λυμάτων πριν από την επιθεώρηση του πλοίου από το Λιμενικό Σώμα.

Όσο για το «KRITI RUBY» δεν ήταν η πρώτη φορά που το πλοίο αντιμετώπισε κανονιστική συμμόρφωση από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Το 2022, κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του σκάφους στη Νέα Υόρκη, η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ εντόπισε ελλείψεις που περιελάμβαναν μπλοκαρίσματα στην παρακολούθηση της απόρριψης λαδιού, τον εξοπλισμό φιλτραρίσματος λαδιού και το σύστημα ελέγχου τα οποία προκάλεσαν την επταήμερη κράτηση του πλοίου.

ΠΕΝΕΝ - Πανελλήνια Ένωση Ναυτών