Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας

«στοχεύουν απειλητικά» κατά της Βόρειας Κορέας και αποτελούν τμήμα ενός επικίνδυνου προμηνύματος για τη δημιουργία μιας «ασιατικής έκδοσης του ΝΑΤΟ» όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA. Η αναφορά του KCNA έγινε ώρες πριν από τη συμμετοχή των ηγετών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας με καθεστώς παρατηρητών για πρώτη φορά στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για να συζητήσουν για τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για την πρώτη τριμερή συνάντηση αυτού του είδους από το 2017. Newsroom Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας «στοχεύουν απειλητικά» κατά της Βόρειας Κορέας και αποτελούν τμήμα ενός επικίνδυνου προμηνύματος για τη δημιουργία μιας «ασιατικής έκδοσης του ΝΑΤΟ» όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA. Η αναφορά του KCNA έγινε ώρες πριν από τη συμμετοχή των ηγετών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας με καθεστώς παρατηρητών για πρώτη φορά στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Παράλληλα οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για να συζητήσουν για τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για την πρώτη τριμερή συνάντηση αυτού του είδους από το 2017.

Οι τρεις χώρες θα πραγματοποιήσουν επίσης μία συνδυασμένη άσκηση εντοπισμού και ιχνηλάτησης πυραύλου κοντά στη Χαβάη τον Αύγουστο με την κωδική ονομασία «Δράκος του Ειρηνικού». «Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εμπλακούν στη στρατιωτική συνεργασία με τα ανδρείκελά τους, αγνοώντας τις πρωταρχικές απαιτήσεις ασφάλειας και τις ανησυχίες των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού» μετέδωσε το KCNA, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε μία παρόμοια ανακοίνωση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι ασκήσεις έδειξαν την υποκρισία των προσφορών διπλωματικής εμπλοκής και διαλόγου που κάνουν οι ΗΠΑ, χωρίς προϋποθέσεις. Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει αριθμό ρεκόρ δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων αυτή τη χρονιά, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να προετοιμάζεται για μία δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου για πρώτη φορά από το 2017.

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, αλλά οι διμερείς σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας ιστορικών εντάσεων, σχετικών με την κατάληψη της Κορέας από την Ιαπωνία στην περίοδο από το 1910 μέχρι το 1945. Η Ουάσινγκτον πιέζει τη Σεούλ και το Τόκιο για να συνεργαστούν περισσότερο, αντιμετωπίζοντας τις απειλές από τη Βόρεια Κορέα, όπως επίσης και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής από την Κίνα στην περιοχή του Ειρηνικού. «Το σχέδιο για την οργάνωση μιας στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, που υποκινείται από την υποτέλεια της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας στις ΗΠΑ, είναι αποδεδειγμένα ένα επικίνδυνο προμήνυμα για τη δημιουργία μιας ασιατικής έκδοσης του ΝΑΤΟ» όπως μετέδωσε το KCNA, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για την υποκίνηση ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

Το KCNA μετέδωσε επίσης, ένα ξεχωριστό σχόλιο από τον Κιμ Χιο-μιουνγκ, ερευνητή κέντρου πολιτικών ερευνών της Βόρειας Κορέας, που δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι «υπάρχουν δυσοίωνες ενδείξεις ότι αργά ή γρήγορα, τα μαύρα κύματα στον Βόρειο Ατλαντικό θα σπάσουν την ηρεμία του Ειρηνικού». «Το ΝΑΤΟ δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας υπηρέτης στην υλοποίηση της ηγεμονικής στρατηγικής των ΗΠΑ, αλλά και ένα εργαλείο πλήρους επιθετικότητας» έγραψε ο Κιμ.