Νοτιοκορεάτες και κινέζοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν σήμερα τις πληροφορίες που δημοσίευσαν κάποια έντυπα σύμφωνα με τις οποίες η ζωή του

βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται σε H Daily NK, μια ιστοσελίδα που εδρεύει στη Σεούλ, έγραψε αργά χθες το βράδυ, επικαλούμενη μια ανώνυμη πηγή στη Βόρεια Κορέα, ότι ο Κιμ αναρρώνει έπειτα από την επέμβαση αυτή στην οποία υποβλήθηκε στις 12 Απριλίου.«σοβαρό κίνδυνο» έπειτα από καρδιοχειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. powered by Rubicon Project Ο βορειοκορεάτης ηγέτης εκτιμάται ότι είναι περίπου 36 ετών.

Το CNN, επικαλούμενο έναν αμερικανό αξιωματούχο με άμεση γνώση του ζητήματος, μετέδωσε ότι η Ουάσινγκτον «παρακολουθεί τις πληροφορίες» που θέλουν τον Κιμ να είναι σοβαρά μετά την επέμβαση. Το πρακτορείο Bloomberg από την πλευρά του, επικαλούμενο έναν αμερικανό αξιωματούχο που διατήρησε την ανωνυμία του, μετέδωσε ότι ο Λευκός Οίκος πληροφορήθηκε πως η υγεία του Κιμ επιδεινώθηκε μετά το χειρουργείο. Ωστόσο, δύο νοτιοκορεάτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέψευσαν το ρεπορτάζ του CNN χωρίς να διευκρινίσουν αν ο Κιμ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Το προεδρικό μέγαρο (Μπλε Οίκος) της Σεούλ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ασυνήθιστες ενδείξεις που να προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα. Οι ΗΠΑ, πάντως, δεν γνωρίζουν την κατάσταση του Κιμ και θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της υπόθεσης, όπως δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Ο Κιμ είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο απόλυτος διοικητής του πυρηνικού της οπλοστασίου. Δεν έχει κάποιον διάδοχο και η όποια αστάθεια στη χώρα μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιο κίνδυνο. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, στα σημερινά του τηλεγραφήματα, δεν μετέδωσε κάτι που να αποτελεί ένδειξη του πού βρίσκεται ο Κιμ, αλλά ανέφερε ότι ο ηγέτης έστειλε δώρα σε διακεκριμένους πολίτες της χώρας για τα γενέθλιά τους. Ένας αξιωματούχος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που διαχειρίζεται θέματα τα οποία αφορούν τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε στο Reuters ότι δεν θεωρεί πως ο Κιμ είναι σοβαρά άρρωστος. Η Κίνα είναι ο μοναδικός σημαντικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ είπε ότι το Πεκίνο είναι ενήμερο για τα ρεπορτάζ σχετικά με την υγεία του Κιμ, αλλά ότι δεν γνωρίζει την πηγή τους χωρίς να σχολιάσει το αν διαθέτει πληροφορίες για το θέμα. Σύμφωνα πάντως με την Daily NK, ο Κιμ εισήχθη στο νοσοκομείο στις 12 Απριλίου, λίγες μόλις ώρες πριν υποβληθεί στην επέμβαση, καθώς η υγεία του επιδεινώθηκε μετά τον Αύγουστο εξαιτίας του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και του φόρτου εργασίας. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Κιμ υποβάλλεται σε θεραπεία σε μια έπαυλη στο Όρος Μιοχιάνγκ, βόρεια της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει ποτέ αναφέρει ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Κιμ σε περίπτωση που κριθεί ανίκανος να κυβερνήσει και χωρίς καμία πληροφορία σχετικά με τα παιδιά του οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αδελφή του και πρόσωπα πιστά σε αυτόν θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν μέχρι κάποιο από τα παιδιά του να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αναλάβει τα ηνία της χώρας.