Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε τον νέο προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (National Defense Authorization Act)

συνολικού ύψους 750 δισ. δολαρίων που μεταξύ άλλων προβλέπει την εφαρμογή κυρώσεων που προνοεί ο νόμος CAATSA του 2017 εναντίον της Άγκυρας, την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και την υπό όρους αναστολή της μεταφοράς των μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Η ολομέλεια της Γερουσίας υπερψηφίζοντας το απόγευμα της Πέμπτης τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας άναψε το πράσινο φως στον Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει πλήρως όλες τις προβλεπόμενες κυρώσεις εναντίον της γειτονικής χώρας, σε περίπτωση που προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα S-400.

Ο ίδιος νόμος προβλέπει την απαγόρευση πώλησης των αεροπλάνων F-35 στην Τουρκία καθώς και να μπει ένα φρένο στη συμμετοχή της γείτονος στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών.

Η απόφαση της ολομέλειας της Γερουσίας που θα κλειδώσει με την υπερψήφιση τροπολογίας των Δημοκρατικών σήμερα με το μεσημέρι και την έγκριση της Βουλής, δεσμεύει τον Ντ. Τραμπ που αν θελήσει να υποβάλει βέτο, πρέπει αυτό να περιλαμβάνει όλο το νόμο για τον προϋπολογισμό του υπ. Εθνικής Άμυνας.

Στον ίδιο νόμο περιλαμβάνεται και η τροπολογία για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, «κουμπώνοντας» με το νομοσχέδιο «East Med Act», το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει την καταγραφή των παραβιάσεων στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, επικαιροποιώντας την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδος Κορυφής στον Οσάκα της Ιαπωνίας και την επικείμενη συνάντηση του Ερντογάν με τον Τραμπ στο περιθώριο αυτής.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσέρχεται στη Σύνοδο υποστηρίζοντας ότι δεν έλαβε ενδείξεις από τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού αμυντικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

«Δεν ξέρω αν οι χώρες του ΝΑΤΟ ξεκινήσουν να επιβάλουν κυρώσεις η μία στην άλλη. Δεν έλαβα αυτή την εντύπωση κατά τη διάρκεια της συζήτησής μου με τον Τραμπ», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την αναχώρησή για την Ιαπωνία για τη σύνοδο της G20.