Αποτέλεσμα ράπισμα στον Ερντογάν αφού για δεύτερη φορά ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, 

κατόρθωσε να νικήσει τον εκλεκτό του Τούρκου προέδρου στις εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. 

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, στο 99, 37%% των εκλογικών κομμάτων, ο Εκρέμ Ιμάμολγου προηγείται με 54,03% έναντι 45,09% του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Γύρω από τον Ιμάμολγου είχαν συσπειρωθεί πολλά μικρότερα κόμματα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν νίκη του Γιλντιρίμ.

Ο για δεύτερη φορά νικητής των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία».

«Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», είπε στους δημοσιογράφους.

Χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Ιμάμογλου είπε «συμβάλλει στη δημοκρατική διαδικασία στην Τουρκία» ενώ ευχαρίστησε του κατοίκους της Κωνσταντινούπολης «γιατί προστάτεψαν την τουρκική δημοκρατική παράδοση» που πάει πίσω έναν ολόκληρο αιώνα.

Συγχαρητήρια Γιλντιρίμ

Ο ηττηθείς υποψήφιος του Κόμματος Ευημερίας και Ανάπτυξης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε:

«Ο αντίπαλός μου Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται στις εκλογές. Τον συγχαίρω και εύχομαι κάθε επιτυχία.

»Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης που μου έδωσαν την ευκαιρία να τους εξηγήσω τα σχέδιά μου.

»Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους μου, που κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια στην προεκλογική εκστρατεία και την οικογένειά μου για τη μεγάλη θυσία της».

Ο θρίαμβος του Ιμάμογλου αποκτά μεγάλη σημασία καθώς έρχεται έπειτα από μια πολύ σκληρή προεκλογική εκστρατεία, με τους αντιπάλους του και όλο τον μηχανισμό προπαγάνδας του Κόμματος Ευημερίας και Ανάπτυξης εναντίον του. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν διατεθειμένος να χάσει και την Κωνσταντινούπολη μετά τον δήμο της Άγκυρας.

Ο Ιμάμογλου, ο οποίος έχει υποσχεθεί διαφάνεια στα οικονομικά της πόλης, δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις ενώ οι αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν ακόμη και για για σχέσεις με τρομοκράτες.

Συγχαρητήρια κι από Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχάρη τον Ιμάμογλου, στέλνοντας το μήνυμα ότι αποδέχεται πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα. «Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν. 

Στις κάλπες κλήθηκαν σήμερα 10,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι με τις κάλπες να ανοίγουν στις 8 το πρωί και να κλείνουν στις 5 το απόγευμα, σε 31.342 εκλογικά τμήματα σε συνολικά 39 δημοτικά διαμερίσματα.

Οι επαναληπτικές πραγματοποιήθηκαν μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση της εκλογικής επιτροπής να ακυρώσει το αποτέλεσμα της 31ης Μαρτίου, στο οποίο είχε και πάλι αναδειχθεί νικητής ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Εκρέμ Ιμάμογλου, με διαφορά 13.729 ψήφων από τον εκλεκτό του Ερντογάν και του κόμματος Ευημερίας και Ανάπτυξης, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η νίκη της αντιπολίτευσης θέτει τέλος σε μία 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Ερντογάν στη δημαρχία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας της 31ης Μαρτίου ως «πραξικόπημα κατά της κάλπης» και αντιμετώπισε την σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία ως «μάχη για την δημοκρατία».