Άρθρο του Κρικόρ Τσακιτζιάν :

Η Γυναίκα σε πόλεμο, είναι μια πολιτική ταινία, φεμινιστικού περιεχομένου. Αναφέρεται σε μια δασκάλα μουσικής, η οποία είναι ακτιβίστρια για το περιβάλλον και ζει διπλή ζωή.

Βλέπει τις πολιτικές της πεποιθήσεις να αμφισβητούνται όταν πραγματοποιείται το σχέδιό της να υιοθετήσει παιδί.

Η σκηνοθεσία είναι του Ισλανδού Μπένεντικτ Έρλινγκσον. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή Ισλανδική, Γαλλική και Ουκρανική, η οποία κατάφερε να αποσπάσει το 12 ο κινηματογραφικό βραβείο LUX στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο.

Ο πρόεδρος του Ε.Κ Αντόνι Ταγιάνι δήλωσε:

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τον κινηματογραφικό μας διαγωνισμό που διεξάγεται από το 2007 στις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές παραγωγές που επικεντρώνονται σε θέματα θεμελιώδη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι η οικουμενικότητα των ευρωπαϊκών αξιών, η ένταξη, η αντικειμενικότητα και η προστασία της πολιτικής πολυμορφίας.

Η απονομή των βραβείων LUX δεν ήταν ποτέ τόσο δύσκολη όσο φέτος. Οι υποψήφιοι του διαγωνισμού ήταν εξαιρετικοί, τόσο ως προς την πρωτοτυπία τους, όσο και ως προς τη σχετικότητα των θεμάτων που κάλυψαν.

Οι ταινίες των φιναλίστ επικεντρώνονται σε τρία βασικά θέματα για το μέλλον της Ευρώπης. Τον κίνδυνο του ακραίου εθνικισμού, την επείγουσα ανάγκη να αναληφθεί δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και να υπάρξει συνεκτική απάντηση στις προκλήσεις που θέτει η μετανάστευση. Διαφορετικά στο είδος “genre” και το θέμα, αυτές οι ταινίες έχουν ένα σημαντικό κοινό σημείο. Αφηγούνται ιστορίες δυνατών γυναικών που είναι αποφασισμένες να αλλάξουν τα πράγματα.

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε, «Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους παρόντες σκηνοθέτες και σεναριογράφους, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία αυτών των ταινιών και στην επιτυχία αυτής της έκδοσης του βραβείου LUX. Παρουσιάζοντάς μας τις προσωπικές σας και νέες απόψεις για την Ευρώπη μας, συμβάλλετε σημαντικά στην πολιτική συζήτηση που λαμβάνει χώρα καθημερινά σε αυτό το θεσμό». Ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας «Γυναίκα σε πόλεμο» είναι, «Kona fer í stríð»