Τη λήψη τριών σκληρών μέτρων σε βάρος της Άγκυρας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και

συγκεκριμένα στην έναρξη γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο Alpha Κύπρου, οι υπουργοί Εξωτερικών κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, εξέτασαν τρεις βασικούς άξονες κυρώσεων κατά της Άγκυρας:

  • Θεώρηση των διαβατηρίων
  • Οικονομικές κυρώσεις, όπως πάγωμα συγκεκριμένων κονδυλίων προς την Τουρκία
  • Πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την Πέμπτη, οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν ώστε να προχωρήσει η λήψη των εν λόγω μέτρων.

«Ανοίγει ο δρόμος για μέτρα κατά της Άγκυρας»

Για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας είχαν προϊδεάσει και ελληνικές διπλωματικές πηγές, μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Όπως είχαν τονίσει οι εν λόγω πηγές, δόθηκε εξουσιοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν συγκεκριμένες επιλογές για λήψη απαραίτητων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για τις κλιμακούμενες παρανομίες στην κυπριακή Υφαλοκρηπίδα.

 

Μάλιστα, το Συμβούλιο σημειώνει στο κείμενο συμπερασμάτων ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και δεν μπορούν να εξεταστούν άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμο και δεν προβλέπεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση τουδιεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα:Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικώνδικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση.

2. Σε σχέση με την Αλβανία, για πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία.

3. Για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία τωνΠρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας,αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία της εφαρμογής της. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.