Του Κρικόρ Τσακιτζιάν :

Εμφανίστηκε στην Ελλάδα, σχεδόν πριν είκοσι χρόνια ο κλάδος των Security. Στην αρχή ήταν η μόδα των νεόπλουτων,

οι οποίοι έκαναν επίδειξη του πλουτισμού τους και ως απαραίτητο «αξεσουάρ» τους ήταν και η συνοδεία από security. Κατόπιν το επάγγελμα του Security, άρχισε να καλύπτει τις αυξημένες απαιτήσεις ασφαλείας σε πρόσωπα που έχρηζαν προστασίας λόγω υψηλού κινδύνου, για να φτάσουμε σήμερα να καλύπτουν μέτρα φύλαξης ακόμα και σε χώρους επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών.

Ο κ. Χρίστος Δακουράς είναι ειδικός εκπαιδευτής σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, που παραδίδουν μαθήματα σε όσους δίνουν εξετάσεις στο υπουργείο, για να πάρουν την πιστοποίηση ώστε να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του Security. Είναι πρώην ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, διετέλεσε Αστυνομικός Διευθυντής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων α) ειδίκευσης στην «Εκπαίδευση Ενηλίκων» από τη σχολή ανθρωπιστικών σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και β) Σπουδών «Στρατηγικής και Πολιτικής, Εθνικής Ασφάλειας» από τη σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Έχει διδάξει ως καθηγητής στη Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στη Σχολή Υπαξιωματικών του Λιμενικού Σώματος. Ρωτήσαμε να μάθουμε τους λόγους που παρουσιάζει τόσο μεγάλη ανάπτυξη αυτός ο κλάδος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Μήπως είναι η έλλειψη αστυνομικών δυνάμεων; Η αύξηση της εγκληματικότητας;

Ο κ. Δακουράς μας εξήγησε, πως τίποτα από τα δυο δεν ήταν η αιτία, γιατί δεν υπάρχει καμία έλλειψη αστυνομικών δυνάμεων και πρόσθεσε. Οι αστυνομικοί στη χώρα μας φτάνουν τους 50.000 και σαν χώρα κατέχουμε στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αναλογία αστυνομικών ανά κάτοικο. Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι ικανοποιητικό, γιατί ο μεγαλύτερος αριθμός αστυνομικών δεν ασχολείται με το αντικείμενο που εκλήθη να υπηρετήσει, το οποίο δεν είναι άλλο από την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την προστασία του πολίτη. Στις μέρες μας ένας τεράστιος αριθμός αστυνομικών εξυπηρετεί ανάγκες υπουργείων, όπως για παράδειγμα να δίνει χαρτιά στράτευσης, χαρτιά των δικαστηρίων.

Ειδικά στα δικαστήρια, εξ’ αιτίας του απαρχαιωμένου γραφειοκρατικού συστήματος που τα διέπουν, απασχολείται πολύ μεγάλος αριθμός αστυνομικών καθημερινά, ο οποίος λείπει από τα τμήματα και τις περιπολίες. Επίσης οι αστυνομικοί είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους των καταστημάτων, των οικοδομών, των αυθαιρέτων και τόσων άλλων άσχετων με το αντικείμενό της δραστηριοτήτων. Το κενό αυτό, που δημιουργείται εξ’ αιτίας όλων των παραπάνω που αναφέρονται, έρχεται να το καλύψει η ιδιωτική ασφάλεια. Σήμερα λειτουργούν στη χώρα μας 2.000 εταιρείες Security και απασχολούν 50.000 άτομα. Ίδιο αριθμό με τους αστυνομικούς που έχει η Ελληνική Αστυνομία και καθημερινά παρουσιάζεται αυξητική τάση στο συγκεκριμένο κλάδο. Αυτοί οι άνθρωποι φυλάνε τράπεζες, επιχειρήσεις, σπίτια, ακόμη κάνουν περιπολίες σε απομακρυσμένες περιοχές, που δεν μπορεί να πάει η αστυνομία λόγω έλλειψης προσωπικού και φυλάνε σπίτια.

Φυσικά υπάρχουν και ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπου οι ιδιωτικοί αστυνομικοί είναι ένοπλοι. Αυτές οι περιπτώσεις αφορούν σε ένοπλες χρηματαποστολές όπου θεωρούνται ιδιαιτέρως επικίνδυνες. Επίσης όταν είναι συνοδοί ασφαλείας σε υψηλά πρόσωπα και όταν φυλάσσονται φορείς με ιδιαιτερότητα, όπως τα διυλιστήρια. Το ερώτημα είναι, αν διαφαίνεται στο μέλλον αύξηση των αρμοδιοτήτων των Security. Ο κ. Δακουράς μας έδωσε σαφή απάντηση, πως είναι μονόδρομος κάτι τέτοιο. Σίγουρα θα υπάρξει και άλλη απόσπαση αρμοδιοτήτων των Security από της ΕΛΑΣ. Σήμερα οι Security βλέπουμε να φυλάσσουν πρεσβείες, Υπουργεία, Τράπεζες, αεροδρόμια. Πρέπει να σημειώσουμε, όπως λέει ο κ. Δακουράς, ότι με την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό, θα έχουμε ραγδαία εξάπλωση της ιδιωτικής φύλαξης και όταν πια λειτουργήσει όλο αυτό το έργο, τότε θα έχουμε εκτόξευση του αριθμού των ιδιωτικών φυλάκων, κάτι που πρέπει να θεωρείται και μαθηματικά βέβαιο.

Η άποψή του φυσικά είναι πως η Ελληνική Αστυνομία δεν θα χάσει ποτέ το ρόλο της. Πάντα θα είναι η επίσημη διωκτική αρχή του κράτους, αλλά θα συνεργάζεται στενά με την ιδιωτική ασφάλεια, η οποία θα κατακτά συνεχώς αρμοδιότητες, όμως δεν θα τις χάνει η δημόσια αστυνομία. Όλη αυτή η έξαρση στο συγκεκριμένο χώρο, έχει αυξήσει και τις απαιτήσεις των σπουδών και των εξετάσεων που δίνουν. Έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων στην ιδιωτική φύλαξη. Κι εδώ το κράτος έχει δώσει έδαφος στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αφού δεν έχει εκδώσει μέχρι στιγμής ένα επίσημο εγχειρίδιο για τους εξεταζόμενους. Διανέμονται από το Υπουργείο σημειώσεις, τις οποίες βγάζουν οι ενδιαφερόμενοι σε φωτοτυπίες.

Ο κ. Χρίστος Δακουράς, προσφάτως εξέδωσε το πρώτο ολοκληρωμένο και εμπεριστατωμένο ειδικό εγχειρίδιο, με όλη την ύλη πάνω στην οποία εξετάζονται οι ενδιαφερόμενοι για να πάρουν την πιστοποίηση. Παρουσιάζονται και οι 300 ερωτήσεις και απαντήσεις του Κ.Ε.ΜΕ.Α και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΝΕΛΑ. Είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι κατανοητό απ’ όποια βαθμίδα της εκπαίδευσης κι αν προέρχονται οι υποψήφιοι Security. Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δεν αναφέρεται μόνο σε όσους δίνουν εξετάσεις για την πιστοποίηση, αλλά είναι απαραίτητο και για όσους ήδη την έχουν πάρει και εργάζονται στο χώρο, γιατί λειτουργεί ως ένας οδηγός για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών, που ενδεχομένως να έχουν ένα κενό και να μη γνωρίζουν ή να μη θυμούνται, τι πρέπει να κάνουν και πώς να χειριστούν μια κατάσταση.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ''ΚΑΝΕΛΑ''

Τηλ. 6973349039