Δραματική αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες μέρες καθώς ένα μετεωρολογικό σύστημα που έχει σχηματιστεί στα βόρεια πλάτη της Γης,

κινείται νότια προς τη χώρα μας χωρίς διάθεση να εξασθενίσει παρά μόνο τη Δευτέρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Αττική, θα ζήσει για δεύτερη φορά τον φετινό χειμώνα έντονη χιονόπτωση, η οποία μάλιστα σε ό,τι αφορά την πρωτεύουσα, θα ξεκινήσει με τη δύση του ήλιου.

Η ΕΜΥ μάλιστα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε, επισημαίνει ότι η χιονόπτωση θα ξεκινήσει από τα ορεινά του νομού, θα εκδηλωθεί στη συνέχεια στα πεδινά τμήματα του νομού και το βράδυ θα πέσουν νιφάδες στο κέντρο της Αθήνας.

Το βράδυ του Σαββάτου η θερμοκρασία στην Αθήνα αναμένεται να μην ξεπεράσει τους 4 βαθμούς στο κέντρο της πόλης αλλά θα είναι χαμηλότερη στα βόρεια προάστια.

Πάντως αισθητή θα είναι η βελτίωση του καιρού στην Αθήνα την Τρίτη όπου ο υδράργυρος θα ανέβει ξανά 10 βαθμούς και θα επικρατεί ηλιοφάνεια.

Στη Θεσσαλονίκη ο χιονιάς θα «χτυπήσει» από τα ξημερώματα του Σαββάτου με το θερμόμετρο στην πόλη να μην ξεπερνά τον ένα με δύο βαθμούς Κελσίου ενώ προς το βράδυ θα πέσει κάτω από το μηδέν. Και εδώ, η Δευτέρα θα είναι μία καλύτερη μέρα, με λιακάδα μεν αλλά αρκετό κρύο και με το θερμόμετρο να μην ξεπερνά τους 8 με 10 βαθμούς.

Φθάνοντας το πολικό σύστημα στη χώρα μας, θα προκαλέσει χιονοπτώσεις σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Κινούμενο νότια το χιόνια θα εξαπλωθεί στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο.

Εκτιμάται ότι στην ανατολική Στερεά οι χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε περιοχές με υψόμετρο 200 – 300 μέτρα ενώ στην Πελοπόννησο από 300 με 500 μέτρα.

Την Κυριακή οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στην βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, και θα εξασθενίσουν το βράδυ. Αντιθέτως, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Πολύ θυελλώδεις θα πνέουν οι βορειοανατολικοί άνεμοι με την ένταση τους να φθάνει τα 9-10 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως έως 8-9 μποφόρ θα επηρεάζουν κατά περιόδους χερσαίες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.