Στην αντεπίθεση περνά ο επιθεωρητής του ΟΣΕ Δημήτριος Νικολάου, που τέθηκε σε αργία,

μέχρι τη διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας επιλογής του Σταθμάρχη Βασίλη Σαμαρά για να υπηρετήσει στον σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, o ίδιος υποστηρίζει ότι στερείται νομικής βάσης η απόφαση να τεθεί σε αργία, καθώς σύμφωνα με το φύλλο μηνιαίων παρουσιών που έχει καταθέσει, στη νυχτερινή βάρδια έπρεπε να εργάζονται τρεις σταθμάρχες, με τους δυο να έχουν βάρδια 11 με 7 το πρωί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο δεύτερος σταθμάρχης που ήταν πιο έμπειρος δεν βρισκόταν στη θέση του και μάλιστα το έχει καταθέσει στα έγγραφα στον ανακριτή, αυτοβούλως από την περασμένη Παρασκευή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνει μόνος ο σταθμάρχης της Λάρισας, ενώ είχε μόνο λίγες ημέρες εμπειρία.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ευθύνες έχει και ο σταθμάρχης Νέων Πόρων που ναι μεν είδε ότι τα δύο τρένα κινούνται στην ίδια γραμμή στον πίνακα κυκλοφορίας, το ανέφερε ωστόσο δεν σήμανε συναγερμό, ώστε να αντιληφθεί και ο σταθμάρχης της Λάρισας ότι έχει κάνει λάθος.

Σημειώνεται πάντως, ότι το πρωί της επόμενης ημέρας από την τραγωδία ο επιθεωρητής Λάρισας ζήτησε να βγει σε αναρρωτική άδεια.