Άρθρο του Κρικόρ Τσακιτζιάν :

Η Ελλάδα είναι η χώρα των αντιθέσεων. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία. Επί δυο δεκαετίες άνθισε το real estate στη χώρα μας και χτίστηκαν σύγχρονα

σπίτια, μικρά και μεγάλα, από τα οποία σήμερα ένα μεγάλο μέρος πλειστηριάζεται, γιατί οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Με τον ίδιο τρόπο άνθισε και η αγορά αυτοκινήτου. Όλοι έσπευσαν να αντικαταστήσουν το παλιό αυτοκίνητο με κάποιο σύγχρονο επίτευγμα της τεχνολογίας, πληρώνοντάς το αδρά, φυσικά με κάποιο δάνειο, όπου άλλοι το πλήρωσαν και άλλοι δεν τα κατάφεραν με αποτέλεσμα να τους κατασχέσουν το… όνειρο.

Σ’ αυτή την Ελλάδα φτάσαμε να έχουμε σήμερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, σε ολόκληρη την επικράτεια 4.122.088 κατοικήσιμα σπίτια. Τα άλλα μέχρι τα 6.371.901 που είναι το σύνολο των κατοικιών, είναι μη κατοικήσιμα και προφανώς πολλά από αυτά περιμένουν τη σειρά τους για να βγουν στο σφυρί.

Αυτό που εντυπωσιάζει, δεν είναι το πόσα σπίτια είναι κατοικήσιμα και πόσα όχι, αλλά ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ.

Πόσα από αυτά τα σπίτια που είναι κατοικήσιμα, διαθέτουν εσωτερική τουαλέτα.

Ναι, καλά διαβάσατε. Πόσα από αυτά τα σπίτια που μένουν μέσα οικογένειες, δεν έχουν εσωτερική τουαλέτα; Η έρευνα έδειξε πως 100. 174 σπίτια που κατοικούνται έχουν εξωτερική τουαλέτα, αλλά αυτή η εξωτερική τουαλέτα διαθέτει υδραυλικό σύστημα. Δηλαδή έχει ένα καζανάκι κι ένα νιπτήρα ή ακόμα και ένα ντους.

Φυσικά για να χρησιμοποιήσει κάποιος αυτό το λουτρό, θα πρέπει να διασχίσει κάποια απόσταση σε κάποια αυλή, μέρα και νύχτα, χειμώνα καλοκαίρι.

Υπάρχουν όμως και άλλα 15.801 σπίτια, που έχουν εξωτερική τουαλέτα, αλλά δεν διαθέτουν ούτε υδραυλική εγκατάσταση. Δηλαδή δεν υπάρχει καζανάκι ή νιπτήρας για πλύσιμο των χεριών.

Το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν ακόμη 33. 423 σπίτια που δεν έχουν καθόλου τουαλέτα και όμως είναι κατοικήσιμα. Οι άνθρωποι αυτοί πηγαίνουν για την ανάγκη τους στο ύπαιθρο ή σε γειτονικά WC.

Μη σπεύσετε να πείτε ότι όλα αυτά είναι μόνο σε κάποια χωριά. Πολλά από αυτά είναι σε μεγάλες πόλεις. Στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων, όπως της Ξάνθης, της Καβάλας, της Δράμας, της Θάσου και της Κομοτηνής.

Στην Κομοτηνή 15.800 σπίτια δεν έχουν εσωτερική τουαλέτα ή καθόλου τουαλέτα. Στη Δράμα 3.047 κατοικήσιμα σπίτια αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Στη Θάσο 774 σπίτια δεν έχουν εσωτερικό ή καθόλου WC.

Στη Μύκη που βρίσκεται στην Ξάνθη 2.223 σπίτια είναι χωρίς εσωτερική ή καθόλου τουαλέτα.

Όπως επίσης και στο Δήμο Τοπείρου της Ξάνθης, παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα σε 936 σπίτια ή στα Άβδηρα επίσης σε 1.147 σπίτια.

Στον Έβρο θα συναντήσετε 4.109 σπίτια με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Το σίγουρο είναι πως πολλοί από τους κατοίκους αυτών των σπιτιών, θα έχουν το δικό τους αυτοκίνητο κι ας μην έχουν τουαλέτα σπίτι τους.

Μπορεί τα παιδιά τους κυρίως, να κυκλοφορούν με το τελευταίο smart phone στο χέρι.

Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας από άκρη σε άκρη, απλά είναι πιο έντονο στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Εν έτη 2018 να μένεις σε σπίτι χωρίς εσωτερική τουαλέτα; Πράγμα αδιανόητο, έως και απάνθρωπο, για μια χώρα που θέλει να βρίσκεται στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.