Του Κρικόρ Τσακιτζιάν :

Dr Ευάγγελος Δημητρέλλος (MD, PhD, CHS of ESH) Συντονιστής Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής και Διευθυντής Μονάδας Κλινικής Υπέρτασης

«ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» Γ.Ν.Α.

Ο γιατρός κ. Ευάγγελος Δημητρέλλος, μας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα με τον κορωνοϊό και μας επισημαίνει τι πρέπει να αναμένουμε το επόμενο διάστημα, πέρα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία έχουν γίνει γνωστά.

Αναφέρθηκε στους κινδύνους εμφάνισης πολλαπλάσιων κρουσμάτων από αυτά που μέχρι στιγμής γνωρίζουμε για το επόμενο διάστημα, λόγω διασποράς και μη έγκαιρης ανίχνευσης. Επίσης επισήμανε τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζει ο καθένας μας, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης για την προστασία του, αλλά και για την αποφυγή διάδοσης του ιού. Έκανε αναφορά στα πρωτόκολλα που υποχρεούνται να εφαρμόζουν οι δήμοι στους οποίους έχουν εμφανιστεί κρούσματα του ιού, προκειμένου να προστατέψουν τον τοπικό τους πληθυσμό. Μας μίλησε χωρίς περιστροφές, για το θέμα της εκκλησίας σε σχέση με την μαζική προσέλευση των πιστών στους ναούς, αλλά και τη Θεία κοινωνία και τέλος αναφέρθηκε στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας των προσφύγων που όπως είπε, είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Όπως επισημαίνει ο κ. Δημητρέλλος, μέχρι στιγμής καταγράφονται στη χώρα μας επισήμως, 66 περιστατικά που έχουν προσβληθεί από τον ιό και νοσούν. Υπολογίζουν με ποσόστωση ότι τα περιστατικά στην κοινωνία μας είναι πολύ περισσότερα, απλώς δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Εξ άλλου είναι αδύνατον, όπως είπε, να ελεγχθούν όλα τα εμπύρετα περιστατικά. Από τον ΕΟΔΥ εξετάζονται κατά προτεραιότητα αυτά που εμφανίζουν συμπτώματα, ίδια με αυτά του κορωνοϊού και προέρχονται κυρίως από τις περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα ή έχουν έρθει σε επαφή με φορείς του ιού. Γίνεται ιχνηλάτηση των νοσούντων από τον ΕΟΔΥ και στη συνέχεια αν διαπιστωθεί ότι νοσεί κάποιος από κορωνοϊό, δίνεται οδηγία για κατ’ οίκον απομόνωση ή για εισαγωγή σε νοσοκομείο, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Τις επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες, όπως υπολογίζουν οι αρμόδιοι, θα δούμε μια έξαρση του φαινομένου κι αυτό γιατί, τόσος είναι ο χρόνος επώασης του ιού, όπου θα κάνουν την εμφάνισή τους περιστατικά που προσβλήθηκαν από εκείνους που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς από την Ηλεία ή από τη διασπορά που έγινε από τους ανεύθυνους που πήραν μέρος στο Πατρινό καρναβάλι, αγνοώντας τις οδηγίες του υπουργείου και τις απαγορεύσεις για την πραγματοποίησή του.

Ο κ. Δημητρέλλος για το θέμα αυτό, εγκαλεί τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές, που δεν προέβησαν σε συλλήψεις και τιμωρία των διοργανωτών αυτών των εκδηλώσεων, που έβαλαν σε τόσο μεγάλο κίνδυνο τη δημόσια υγεία και γενικότερα το σύστημα υγείας της χώρας.

Όπως μας εξηγεί ο γιατρός, τα κρούσματα υπολογίζεται βάσει τη διεθνή εμπειρία, ότι θα φτάσουν στην Ελλάδα στο 15% του πληθυσμού. Κάποια από αυτά θα είναι ασυμπτωματικά και θα περάσουν την ίωση εύκολα και ανώδυνα, ενώ το 5% θα είναι συμπτωματικά και ίσως χρειαστεί να νοσηλευτούν σε κάποιο νοσοκομείο. Οι στατιστικές δείχνουν ότι μόλις το 1% του πληθυσμού πεθαίνει από τη νόσο. Όμως σε μεγάλους αριθμούς το 5% αλλά και το 1%, μεταφράζονται σε πολύ μεγάλα νούμερα. Φανταστείτε αν νοσήσει μισό εκατομμύριο κόσμου στην Ελλάδα, το 1% που προβλέπεται ότι θα πεθάνει αντιστοιχεί σε 5.000 άτομα.

Τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι αν υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού.

- Εάν έχει προσβληθεί κάποιος που εμπλέκεται στο εκπαιδευτικό σύστημα (εκπαιδευτικός, μαθητής), τότε ο δήμος πρέπει να κλείσει όλα τα σχολεία και να κάνει απολυμάνσεις.

- Επίσης πρέπει να κλείσουν και όλα τα φροντιστήρια της πόλης

- Άμεση ενημέρωση όλου του προσωπικού των σχολείων για τους κανόνες υγιεινής και προστασίας από τον ιό.

- Απομόνωση των κρουσμάτων και των μελών των οικογενειών τους από τον ΕΟΔΥ, όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα.

- Επίσης πρέπει να κλείσουν όλα τα ΚΑΠΗ, τα οποία φιλοξενούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Μάλιστα τα ΚΑΠΗ πρέπει να κλείσουν για ένα διάστημα, ανεξάρτητα από το αν θα εμφανιστεί στην περιοχή κρούσμα.

Τι πρέπει να κάνουν οι πιστοί τις μέρες των εορτών.

Εν όψει του σαρανταημέρου μέχρι το Πάσχα, όπου γίνονται λειτουργίες που προσελκύουν κάθε χρόνο πολύ κόσμο, ρωτήσαμε τον γιατρό αν θα έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα στους ναούς και τι γίνεται με το θέμα της Θείας κοινωνίας που έχει διχάσει τον κόσμο.

Ο κ. Δημητρέλλος επισήμανε ότι η συνάθροιση σε κλειστούς χώρους είναι επικίνδυνη, αλλά η απολύμανση των ναών δεν θα είχε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα από τη στιγμή που θα ξαναμπεί στο ναό κόσμος και ενδεχομένως ανάμεσά τους φορέας του ιού. Αυτό που πρέπει να κάνει ο κόσμος, όχι μόνο στις εκκλησίες, αλλά και στην καθημερινότητά του όπου κι αν βρίσκεται, πολύ δε περισσότερο σε δημόσιους χώρους, είναι να αποφεύγει την επαφή. Επαφή θεωρείται και η συνύπαρξη με κάποιον που βήχει ή έχει καταρροή σε απόσταση μικρότερη των δυο μέτρων. Πρέπει να προσέχουμε την επαφή μας με κάθε επιφάνεια.

Όσο για τη Θεία κοινωνία, όπως σημειώνει ο κ. Δημητρέλλος, γίνεται επικίνδυνη για τη μετάδοση του ιού. Ο οίνος πολλοί υποστηρίζουν, ότι λειτουργεί ως απολυμαντικό για την καταπολέμηση του ιού. Όμως ο οίνος που χρησιμοποιείται για τη θεία κοινωνία, περιέχει 12,5% αλκοόλη. Ο κορωνοϊός χρειάζεται πάνω από 50 με 60% αλκοόλη για να εξουδετερωθεί. Ούτε η βότκα για παράδειγμα δεν θα μπορούσε να τον εξουδετερώσει που περιέχει 45% αλκοόλη. Όλα τα άλλα είναι μύθος. Καλά θα κάνει ο κόσμος να αναβάλει για λίγο την κοινωνία και να την πραγματοποιήσει λίγο αργότερα, που θα έχει περάσει η κρίση και το φαινόμενο.

Η λέξη κλειδί για να αποφύγουμε τον κορωνοϊό είναι «η επαφή».

Τώρα όσον αφορά την επαφή με αντικείμενα που δεν υπολογίζουμε ότι μπορεί να μεταφέρουν τον ιό, αυτά είναι τα χρήματα και το κινητό μας, που είναι δυο από τους σημαντικότερους φορείς μικροβίων. Αρκεί να λάβει υπ’ όψη του κάποιος ότι, αγγίζουμε το κινητό μας, από 50 έως 2.500 φορές την ημέρα και κάθε φορά που το αγγίζουμε ακυρώνουμε την οποιαδήποτε απολύμανση του έχουμε κάνει. Πρέπει να θεωρούμε φορείς μικροβίων τις μπετούγιες της πόρτας, τις χειρολαβές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις τουαλέτες. Ποτέ δεν πρέπει να βγαίνουμε από τουαλέτα χωρίς να έχουμε απολυμάνει με νερό και σαπούνι τα χέρια μας.

Πρέπει να απολυμαίνουμε κάθε τόσο και τις επιφάνειες που ακουμπάμε, όπως γραφείο, τραπέζι, πολυθρόνες. Γι’ αυτό λένε οι ειδικοί, η λέξη κλειδί για την προστασία είναι «η επαφή». Πρέπει να αποφεύγουμε τη στενή επαφή με οτιδήποτε είναι φορέας μικροβίων και να πλενόμαστε ξανά και ξανά, όλο το εικοσιτετράωρο.

Ποιους βοηθάνε οι μάσκες και για ποιους γίνονται επικίνδυνες.

Όσο για τις μάσκες, ο κ. Δημητρέλλος, σημειώνει ότι αυτές δεν βοηθούν τους υγιείς. Οι μάσκες είναι χρήσιμες στους ασθενείς, για να μη μεταδώσουν τον ιό στους υγιείς και ιδίως σε ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν άμεσα, όπως άτομα που πάσχουν από το αναπνευστικό, από ζαχαρώδη διαβήτη, νοσήματα με ανοσολογική ανεπάρκεια, κακοήθειες που κάνουν θεραπείες.

Για τους υγιείς αν κάνουμε κακή χρήση της μάσκας, μπορεί να γίνει φορέας μικροβίων αντί να μας προστατέψει. Για παράδειγμα αν φοράμε μάσκα στο μετρό και όταν βγούμε από αυτό τη βγάλουμε και την βάλουμε στην τσέπη μας για να την ξαναφορέσουμε κατά την επιστροφή, έχουμε μολύνει τη μάσκα που πιάσαμε με τα χέρια μας, έχουμε μολύνει την τσέπη μας και όταν την ξαναφορέσουμε μολύνουμε και το πρόσωπό μας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να κολλήσουμε τον ιό. Επίσης είναι επικίνδυνες για όσους έχουν γένια στο πρόσωπο. Όσο για τις χειρουργικές μάσκες που αφήνουν κενά στα πλάγια και δεν σφραγίζουν στο πρόσωπο, είναι εντελώς ακατάλληλες.

Δεν βάζουμε ποτέ τα χέρια μας στο πρόσωπό μας, όσο καθαρά κι αν είναι. Το μικρόβιο το παίρνουμε από τους βλεννογόνους που έχουμε στο στόμα, τη μύτη και τα μάτια. Ποτέ δεν τρίβουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας. Φροντίζουμε να πλένουμε τακτικά το πρόσωπό μας με σαπούνι.

Επίσης ο κ. Δημητρέλλος κάνει έκκληση στον κόσμο που νομίζει ότι προσβλήθηκε από τον ιό, να μην πηγαίνει στα επείγοντα των νοσοκομείων. Θέτουν σε κίνδυνο κι άλλο κόσμο, αλλά και το ίδιο το προσωπικό και τους γιατρούς των νοσοκομείων κι αλλοίμονο αν προσβληθούν οι γιατροί, τότε θα τιναχτεί το σύστημα υγείας στον αέρα και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Όποιος νιώθει ότι έχει συμπτώματα κορωνοϊού να απευθύνεται στον ΕΟΔΥ ο οποίος αναλάβει την ιχνηλάτηση και την περαιτέρω εξέταση του περιστατικού και θα δώσει τις ανάλογες οδηγίες.

Βραδυφλεγής βόμβα είναι οι προσφυγικές δομές.

Τέλος το μεγάλο κίνδυνο που επισήμανε ο κ. Δημητρέλλος είναι αυτό με τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων. Όπως είπε θα έχει τραγικές συνέπειες αν για παράδειγμα προσβληθεί στη Μόρια της Μυτιλήνης, κάποιος πρόσφυγας από κορωνοϊό. Τότε είναι βέβαιο ότι θα νοσήσει το 100% του πληθυσμού της δομής και θα γίνει διασπορά σε ολόκληρο το νησί, το οποίο θα πρέπει όλο, να τεθεί σε καραντίνα. Αυτή τη στιγμή στις δομές υπάρχει αύξηση κρουσμάτων φυματίωσης ανθεκτικού τύπου, κάτι που δεν είχαμε στη χώρα μας και γενικότερα στο δυτικό κόσμο και τη συναντάμε μόνο σε Αφγανιστάν και Πακιστάν. Στην Ελλάδα δυστυχώς, εμφανίστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια.