Στην κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα του Τύπου προχωρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τις διαρκείς προσπάθειες και πιέσεις της Ένωσης

Συντακτών, τα μέλη της οποίας έθεσαν μετ επιτάσεως το θέμα. Αφορμή για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσε η απόφαση των τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος να μην αποφύγουν τη διαδικασία του αυτόφωρου που είχε εκκινήσει ο Πάνος Καμμένος.

Η κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας και στα δια του Τύπου τελούμενα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης αποτελεί μια σημαντική νίκη για τους δημοσιογράφους και για την ίδια την ΕΣΗΕΑ που εξ αρχής παρενέβη ειδικά μετά τη γνωστη υπόθεση με τους δημοσιογράφους Θανάση Μαυρίδη, Παναγιώτη Λάμψια και Κατερίνα Γαλανού που βρέθηκαν στα κρατητήρια μετά από μήνυση του Πανου Καμμένου.

Ο πρώην υπουργος Άμυνας είχε ζητήσει την ενεργοποίησή του αυτοφώρου εκτιμώντας πως οι δημοσογράφοι θα αναμένουν να παρέλθει και να εμφανισθούν μετά ώστε να τους κατηγορήσει ότι κρύβονται. Η στάση τους όμως άλλαξε τα δεδομένα και έστρεψε τα βλέμματα όλων εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε θέματα ελευθερίας του Τύπου.

Το θέμα απασχόλησε όλες τις διεθνείς οργανώσεις. Έγινε βασικό θέμα σε ΜΜΕ της Ε.Ε. και αναπαράχθηκε και πέραν του Ατλαντικού αφού διαπιστώθηκε πως μια μήνυση μπορούσε να οδηγήσει δημοσιογράφους στη Φυλάκη πριν διερευνηθεί αν αυτό που αποδίδουν μέσω του ρεπορτάζ ανταποκρίνεται ή όχι στην πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση αρχικά είχε αρνηθεί να αποδεχθεί προτάσεις νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που προέβλεπαν την κατάργηση της διαδικασίας του αυτοφώρου. Εν τούτοις σήμερα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης συμπεριλαμβάνεται άρθρο με τη σχετική πρόβλεψη.

Πρόκειται για το άρθρο 33 που αναφέρει:

«Στο άρθρο 417 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (π.δ. 258/1986, Α' 121), προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:

«Στην περίπτωση των εγκλημάτων των άρθρων 361, 362 και 363 του Ποινικού Κώδικα δεν ακολουθείται η διαδικασία των επόμενων άρθρων, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι».