Η πιο δύσκολη μέρα αναμένεται να είναι η σημερινή και για τον λόγο αυτό

αποφασίστηκε νευραλγικοί τομείς της οικονομίας και της καθημερινότητας να μην παραλύσουν μεν αλλά να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και η ζωή των εργαζομένων και κυρίως να μην υπάρξει ταλαιπωρία.

Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί τόσο για τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα προβλέπει τα εξής:

Το δημόσιο θα ανοίξει στις 10 το πρωί

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής προβλέπονται τα εξής:

Όσοι δεν μπορούν να εργαστούν απομακρυσμένα (τηλεργασία) και όσοι δεν κάνουν χρήση άδειας θα μεταβούν στην εργασία τους σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί.

Μάλιστα για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών, όσα ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες έχουν προγραμματιστεί πριν τις 10 π.μ., δεν θα πραγματοποιηθούν και οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να ενημερώσουν τους ενδιαφερομένους πολίτες σχετικά και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού. Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι υπάλληλοι που εργάζονται για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Κλειστά τα δικαστήρια

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αναστέλλεται λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το χρονικό διάστημα της 6ης και 7ης Φεβρουαρίου 2023 η λειτουργία όλων των Δικαστηρίων της Περιφέρειας Αττικής (Αθηνών- Πειραιώς) και των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας (Θηβών- Λειβαδιάς) και Ευβοίας (Χαλκίδας) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία

Η τηλεκπαίδευση επιστρέφει έστω και για μια ημέρα. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας σήμερα Δευτέρα 06.02.2023, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.

Ιδιωτικός τομέας

Σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Γέρακα, Παλλήνη, Σπάτα, Κορωπί και Μαρκόπουλο, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Επίσης, απαγορεύεται από τις 18.00 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές.

Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει από το Υπουργείο Εργασίας ισχυρή σύσταση στις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Επίσης, καλούνται οι εργοδότες να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους.

Ειδικά για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και κυρίως τους διανομείς οι εργοδότες οφείλουν να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας κλπ).