Λόγω χιονόπτωσης διακόπτεται η κυκλοφορία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας: - Στην Λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ

στο ρεύμα προς καζίνο - Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος της Ανατολής έως το ύψος του Σ.Ν Πεντέλης 414 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας - Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Αγίου Πέτρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Το χιόνι άρχισε από νωρίς Στην Αττική από το βράδυ του Σαββάτου χιόνιζε ή έπεφτε χιονόνερο στα βόρεια του νομού (Πεντέλη, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Διόνυσος). Χιόνια έπεσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στις κορυφές των βουνών της Εύβοιας. Συγκεκριμένα, τα ορεινά της Σέττας έχουν ντυθεί στα λευκά. Χιονίζει και στον κεντρικό δρόμο Χαλκίδας Αιδηψού από τον Παγώντα προς τον Άγιο, όπου οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία που πλήττει και τη Μαγνησία, αφού χιονίζει σχεδόν σε όλο το Πήλιο, από την Πορταριά μέχρι και την ανατολική πλευρά του όρους. Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στις περιοχές του Πηλίου σε υψόμετρο άνω των 300 μέτρων, «ντύνοντας» στα λευκά μεγάλο μέρος της ορεινής Μαγνησίας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη 15 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν ρίχνοντας αλάτι στο οδικό δίκτυο, ώστε οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί . Επίσης ετοιμάζονται και άλλα πέντε μηχανήματα για να βγουν στο οδικό δίκτυο, καθώς αναμένεται επιδείνωση του καιρού. Σημειώνεται πως οι δρόμοι παραμένουν μέχρι στιγμής ανοιχτοί, όμως είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Χωρίς προβλήματα διεξάγονταν η κυκλοφορία νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Η κακοκαιρία και το χιόνι έφτασαν στη Φθιώτιδα με τα μηχανήματα της Περιφέρειας να έχουν πιάσει δουλειά στο οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα στο «16» προς Δομοκό, στη Ράχη Τυμφρηστού και στον δρόμο προς Μπράλο, ενώ από Στα Τρίκαλα 10 εκχιονιστικά ρίχνουν αλάτι, ανοιχτοί οι δρόμοι Σύμφωνα με τον αρμόδιο Πολιτικής Προστασίας Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Καρακάντζα, τα μηχανήματα ενεργούν με αλάτι, καθώς δεν έχει προλάβει να πιάσει χιόνι ο δρόμος, ωστόσο η νύχτα είναι μεγάλη και τα φαινόμενα απειλούν. Οι πρώτες νιφάδες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ από τον Τυμφρηστό και τα Βαρδούσια και χωρίς να έχει προηγηθεί βροχή, ενώ χιονίζει και σε ορεινά χωριά της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Ευρυτανίας. Σε ετοιμότητα μέχρι τη Δευτέρα η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία Μάλιστα στα σημεία που δεν υπάρχει κίνηση, υπάρχει έντονη χιονόστρωση, ενώ η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές είναι κάτω από το μηδέν.

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας θα είναι σε επιφυλακή μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας, καθώς η «Ζηνοβία» αναμένεται να περάσει με έντονα φαινόμενα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, από Βοιωτία, Λοκρίδα και σταδιακά σε όλη τη Φθιώτιδα. Aπαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στις περιοχές: ΠΕΛΛΑ: Επ. Ο. Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρας», από το 17ο χλμ. έως Χιονοδρομικό Κέντρο. ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Επ.Ο. Καστοριάς – Φλώρινας από 25ο έως 28ο χλμ., (μέσω Βιτσίου). ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Επ.Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ., (μέσω Βιτσίου). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας, λόγω πιθανής χιονόπτωσης ή παγετού. Σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής - Θερμαινόμενοι χώροι στους δήμους Από σήμερα το απόγευμα τίθεται σε επιφυλακή όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας με 18 εκχιονιστικά μηχανήματα για την περίπτωση ανάγκης διάνοιξης δρόμων που είναι στην αρμοδιότητα της και 15 μηχανήματα άμεσης επέμβασης, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Παράλληλα ήδη έχουν διατεθεί ικανές ποσότητες αλατιού σε Δήμους κατόπιν σχετικού αιτήματος τους, ενώ υπάρχει επάρκεια αλατιού για την κάλυψη των αναγκών της Αττικής.

Επίσης όλοι οι Δήμοι της Αττικής διαθέτουν θερμαινόμενους χώρους για τη φιλοξενία και προστασία των πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. (Σχετική λίστα είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής) . «Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Αττικής με γνώμονα την προστασία του πολίτη, θα βρίσκεται σε επιφυλακή, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, για όσο διάστημα διαρκέσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Από κοινού και σε απόλυτη συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική, τους Δήμους και όλους τους αρμόδιους φορείς, θα συμβάλλουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στη θωράκιση του λεκανοπεδίου και στην καλύτερη προστασία των πολιτών», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

 

 

zougla.gr