Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η νέα κίνηση-πρόκληση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής
ΑΟΖ. Ήδη το πλωτό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής) βρίσκεται περί τα 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου, την ώρα που το ερευνητικό σκάφος Barbaros, περνώντας ανοιχτά της Αμμοχώστου και της Λάρνακας, βρίσκεται νότια της Λεμεσού, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ήταν άμεσες την ώρα που η Λευκωσία διαμηνύει πως θα προχωρήσει στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε σχέση με τις δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου και των συνεργαζόμενων εταιρειών.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι ΗΠΑ απηύθυναν κάλεσμα στην Άγκυρα να ακυρώσει την απόφασή της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», ανέφερε η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Τις ανησυχίες του εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, καλώντας την Άγκυρα να αποσύρει τα πλοία της και να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.
Η Λευκωσία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ανακοινώσεων κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ε.Ε.
Η απάντηση της Τουρκίας
«Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ημερομηνία 5ης Μαΐου, σχετικά με τις δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα, είναι μη ρεαλιστική» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και την εκτίμησή του ότι δεν δεσμεύεται από τις συμφωνίες οριοθέτησης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων χωρών της Μεσογείου και ότι έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τη δική της υφαλοκρηπίδα.
«Κατά συνέπεια, οι προσπάθειες τρίτων μερών να υποκαταστήσουν τα διεθνή δικαστήρια για να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα είναι απαράδεκτες», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις εξόρυξης και σεισμικής έρευνας θα συνεχιστούν στην υφαλοκηπρίδα μας, στις ζώνες για τις οποίες η κυβέρνησή μας είχε χορηγήσει άδειες στην Turkish Petroleum το 2009 και το 2012».