Του Γιάννη Κριτσαντώνη :

Ο… επίσημος αγγλικός «Οίκος Κλεπταποδόχων» Sotheby’s βγάζει πάλι στο σφυρί 8 ιστορικά ακίνητα της Ελλάδας! 8 ιστορικές ελληνικές κατοικίες της χώρας μας

«διατίθενται προς πώληση από το τμήμα real estate του Sotheby’s.»

Και πρώτο-πρώτο το αρχοντικό της οικογένειας του Νικολάου Μάντζαρου στην Κέρκυρα, του ανθρώπου που συνέθεσε τη μουσική του εθνικού μας ύμνου πάνω στους στίχους του Διονύσιου Σολωμού, βγαίνει στο σφυρί για περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ. !

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιος «προωθεί» στον αγγλικό αυτό «Οίκο» για μεσολάβηση αυτά τα ιστορικά ακίνητα: Ελληνικές τράπεζες που πιθανόν να περιήλθαν στην κατοχή τους και τα πλασάρουν στο εξωτερικό ή σημερινές οικογένειες αυτών των ιστορικών προσώπων που…. πιέζονται από χρέη του ΕΝΦΙΑ;

Για παράδειγμα, το σπίτι της οικογένειας του Νικολάου Μάντζαρου αποτελεί ένα τυπικό κερκυραϊκό αρχοντικό, όπως αυτά της ιταλικής υπαίθρου, ηλικίας 200 ετών. Δεν έχει υποστεί αλλαγές, εδώ και έναν αιώνα… Σίγουρα σε κάποιον εγγονό ή δισέγγονο ανήκει ή έστω … ανήκε μέχρι σήμερα. Προς πώληση βγήκε πριν από λίγο καιρό και η θρυλική κατοικία του Ανδρέα Μιαούλη, ναυάρχου του ελληνικού στόλου στην επανάσταση του 1821. Αρχοντικό που χτίστηκε το 1808 και έχει μοναδικές τοιχογραφίες και ζωγραφισμένες οροφές καθώς και βικτωριανά μπάνια! Αξίζει να αναφερθεί ότι τα υπόλοιπα σπίτια που πωλούνται με τιμές από 850.000 ευρώ η φθηνότερη.. έως και τα 8,5 εκ. ευρώ, είναι:

2. το αρχοντικό Antico Rosso της διακεκριμένης οικογένειας Κουρκουμέλη στην
Κέρκυρα, χτισμένο τον 17ο αιώνα,
3. το σπίτι της οικογένειας Λεωνίδα στις Σπέτσες (τα μέλη της οποίας συμμετείχαν
ενεργά στην Επανάσταση του 1821),
4. ένα αρχοντικό 4 αιώνων στην Πάτμο που είναι το σήμα κατατεθέν της
αρχιτεκτονικής της νησιού,
5. ένα αρχοντικό στη Λίνδο της Ρόδου που χτίστηκε το 1600,
6. μια πολυτελής κατοικία στην Ύδρα, και

7. ένας βενετσιάνικος πύργος, κοντά το Ρέθυμνο….. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το
τελευταίο μνημείο δεν είναι το πασίγνωστο «βενετσιάνικο ρολόϊ» του Ρεθύμνου,
που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα
υπάρχει και ΦΕΚ γι αυτό από το 1939 ! ((1ο ΦΕΚ 102/Α/1939 & 2ο ΦΕΚ
227/Β/1941).

Όσο για το ιστορικό σπίτι του Μάντζαρου , κανείς δεν ξέρει. Μπορεί π.χ. να το πάρει κανένας εγγονός ή δισέγγονος του…. Άγγλου Αρμοστή της εποχής εκείνης!
Ο καιρός κάνει κύκλους. Δηλαδή, αφού δεν το πούλησαν τότε οι Οθωμανοί, θα το πουλήσουμε εμείς σήμερα!