«Πρώτη φορά φτάνει στα χέρια δικαστή ένας εκρηκτικός μηχανισμός» δήλωσε

η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), Μαργαρίτα Στενιώτη, επισκεπτόμενη το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, μία μέρα μετά τον εντοπισμό φακέλου, παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη, που είχε ως παραλήπτρια μία πρόεδρο Εφετών.

Καταδικάζοντας την «τρομοκρατική – εγκληματική ενέργεια», η κα Στενιώτη έκανε λόγο για «ελλιπή μέτρα φύλαξης», καλώντας την Πολιτεία, στην οποία η Ένωση -όπως είπε- έχει προσφύγει επανειλημμένες φορές, να ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Τάχθηκε, δε, υπέρ της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας και φύλαξης τόσο των δικαστικών μεγάρων, όσο και των δικαστών.

Όσον αφορά τους συναδέλφους της δικαστές ζήτησε από την Πολιτεία να επανέλθει η φύλαξη στις περιπτώσεις δικαστών που χειρίζονται υποθέσεις με επικινδυνότητα. «Ο θεσμικός ρόλος του δικαστικού λειτουργού ενέχει επικινδυνότητα, επομένως μπορούν να φύγουν αστυνομικοί από τη φύλαξη επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα ιδιωτικά να έχουν φύλαξη. Ο δικαστής δεν έχει» είπε η κα Στενιώτη.

Η πρόεδρος της ΕνΔΕ επισήμανε ακόμη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δέχονται απειλές και βία, αλλά «δεν πτοούνται, είναι μέρος του λειτουργήματος», ενώ υπενθύμισε προ διμήνου περιστατικό στην Αθήνα, όπου σε πυλωτή συναδέλφου της εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός και υπήρξε ανάληψη ευθύνης 15 μέρες αργότερα.

Αναφερόμενη, ειδικότερα, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι η μαγνητική πύλη στην κεντρική είσοδο «δεν είναι αρκετή», διότι υπάρχει πρόσβαση κι από άλλες εισόδους. «Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία ότι αυτός ο φάκελος περιείχε 500 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης (σ.σ. ζελατοδυναμίτιδα). Έφυγε από το ισόγειο και ανέβηκε τρεις ορόφους χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν» ανέφερε η πρόεδρος της ΕνΔΕ και σχολιάζοντας το γεγονός ότι αναφερόταν ως αποστολέας η ΕνΔΕ, είπε ότι επρόκειτο για «τέχνασμα» μιας και «η παραλήπτρια δείχνει εμπιστοσύνη στον αποστολέα».