Ενώπιον του Εισαγγελέα Θηβών προσήχθη το μεσημέρι της Δευτέρας (13/11)

και απολογείται ο αρχιφύλακας της ΟΠΚΕ Βοιωτίας, για τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου Ρομά, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Ο 17χρονος έπεσε νεκρός από πυροβολισμό και ύστερα από καταδίωξη, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε δεν σταμάτησε για έλεγχο. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι ο 41 ετών αρχιφύλακας της ΟΠΚΕ Βοιωτίας υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια του ελέγχου στο όχημα, το θύμα προσπάθησε να αρπάξει το όπλο του αρχιφύλακα, με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει και να τον τραυματίσει θανάσιμα. Όπως έχει γίνει γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ έχει διαταχθεί ΕΔΕ, ενώ παράλληλα αναμένονται και τα αποτελέσματα της βαλλιστικής και ιατροδικαστικής εξέτασης, για να φωτιστούν περισσότερο οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες εξελίχθηκε η τραγωδία. Η προσαγωγή του αρχιφύλακα στα δικαστήρια έγινε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώ έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί φίλοι και συγγενείς του θύματος που ζητούσαν την τιμωρία του.

Τέλος, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται γύρω από τον καταυλισμό των Ρομά στο Πυρί της Βοιωτίας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω επεισόδια.

Τα συλλυπητήρια του στους οικείους του 17χρονου, εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε σχετικά στην σημερινή ενημέρωση των συντακτών: «Από την πρώτη στιγμή ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια (…) Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Καθήκον όλων είναι να μην υπάρχει οποιοδήποτε ψήγμα ρατσισμού. Δεν έχουμε πόρισμα ακόμα για το τι συνέβη. Η πλειονότητα των αστυνομικών δεν έχουν τέτοια κίνητρα. Μεμονωμένα περιστατικά αντιμετωπίζονται και απομονώνονται, δεν χρειάζεται γενίκευση».

«Είναι καιρός να πάρει τέλος η συγκάλυψη της αστυνομικής δολοφονικής βαρβαρότητας που έχει στοχοποιήσει τα Ρομά μέχρι θανάτου. Οι ζωές των Ρομά μετράνε. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά συστηματική ρατσιστική αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στα Ρομά. Αντί για φροντίδα των φτωχών και αποκλεισμένων σε άθλιους καταυλισμούς Ρομά, αντί για σπίτια, δουλειές, σχολεία για τα παιδιά κάθε τόσο εισπράττουν ρατσισμό και σφαίρες. Το χέρι του δολοφόνου αστυνομικού όπλισε αυτή η ρατσιστική πολιτική μιας κυβέρνησης που η εξόντωση προσφύγων και Ρομά της έχει γίνει συνήθης πρακτική από την Πύλο και την δαδιά μέχρι τους καταυλισμούς των Ρομά», αναφέρεται από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.