Ο Χρήστος Κιούσης βλέπει όλα όσα γίνονται στις πλατείες τις τελευταίες και γράφει για την επανάσταση της... πορδής.

Είναι μάλλον κάποιο είδος επανάστασης της πορδής να τα γράφεις όλα εκεί που δεν πιάνει μελάνι και να ποστάρεις στα προσωπικά σου social την εξέλιξη της επαναστατικής σου γυμναστικής. Με ποτάρα στο πλαστικό ποτήρι, μάσκα στην κωλότσεπη και όσο λικνίζεσαι στους ήχους του dj που έστησε το booth του με όλη του τη μεγαλοπρέπεια σε μια πλατεία στο κέντρο της συνοικίας. Μπράβο επαναστάτη μου, τη γάμησες την Εξουσία.

Όχι πολλά χιλιόμετρα μακριά σε ένα νοσοκομείο αναφοράς αρκετοί συνομήλικοί σου κάνουν την ειδικότητά τους, την πρακτική τους ή τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Με άπειρες ώρες δουλειάς, ντυμένοι σαν κρεμμύδια, φορώντας διπλές μάσκες και προσωπίδες σε σημείο να τους κόβεται η ανάσα και να λιποθυμούν από την υποξία αλλά δε βαριέσαι, αυτοί είναι τα πρόβατα του συστήματος, ο επαναστάτης είσαι εσύ !

Πιο μακριά άλλοι πιτσιρικάδες θάβουν μοναχικά γονείς και παππούδες, άγνωστα ονόματα που στα δικά σου τα αυτιά φτάνουν μόνο σαν νούμερο, 67 νεκροί χτες, 72 προχτές, 103 τις προάλλες. Αν ένας είχε ονοματεπώνυμο γνωστό σε σένα, αν ήταν ο πατέρας σου ή η μάνα σου πιθανώς να έκανες τη μοναχική σου επανάσταση με cocktail στο νεκροταφείο. Δεν το εύχομαι σε κανέναν, όσο μαλάκας κι αν είναι.

Όταν ο Σαββόπουλος έγραφε «είμαι δεκαοκτώ και σας γαμώ τα λύκεια» είχε μάλλον άλλα πράγματα στο μυαλό του κι όχι τους κουραδόμαγκες. Αυτούς που με τη σχετική ασφάλεια ότι κι αν κολλήσουν covid-19, οι στατιστικές λένε πως θα περάσουν τον κορονοϊό εσώκλειστοι μπροστά στο Netflix. Σε πόσους ανυποψίαστους, οικογένεια τους και μη, θα σπείρουν τον κίνδυνο και την αρρώστια στα … αρχίδια τους. Λιτά και περιεκτικά.

Η τελευταία απόδειξη της υποκουλτούρας και των επαναστατών του κώλου που δεν κρατιούνται να μη χορέψουν στην πλατεία; Το απόλυτο χάλι της επόμενης ημέρας. Οι τόνοι σκουπιδιών που άφησαν οι αστικοί τους τρόποι και η αντιστασιακή τους δράση για να τα μαζέψει η …εξουσία των οδοκαθαριστών του Δήμου. Αυτοί οι προνομιούχοι που ζουν εις βάρος μας μαζεύοντας τα σκουπίδια των κωλοελλήνων του άσματος του Τζίμη Πανούση. Κωλοέλληνες νεαρής ηλικίας έτσι για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δε θα σηκώσει κεφάλι ο «ευλογημένος τόπος» ούτε στο προσεχές μέλλον.

Υπάρχει άραγε άνθρωπος στη χώρα μας που να εξακολουθεί να ρωτάει «αν έχουμε γνωστό που να κόλλησε κορονοϊό», όπως στην αρχή της πανδημίας ; Προσωπικά ξέρω τουλάχιστον δέκα φίλους ή γνωστούς που ήδη πέθαναν από αυτό που κάποιοι αμφισβητούν ότι υπάρχει. Έχω συναδέλφους που το παλεύουν πολύ δύσκολα στο νοσοκομείο, ξέρω ανθρώπους φαινομενικά υγιείς αλλά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και φοβούνται. Έχουν σφίξει το ζωνάρι αναστέλλοντας επαγγελματικές τους δραστηριότητες και καταπιέζοντας την κοινωνικότητά τους κυριολεκτικά για να επιβιώσουν. Οι γλεντζέδες όμως δε νοιάζονται για τέτοια «μακριά από αυτούς πράγματα».

Για να μιλάμε έξω από τα δόντια, οι γονείς και οι δάσκαλοί τους μπορούν να χτυπήσουν έστω ελαφρά το κεφάλι τους στον τοίχο αφού απέτυχαν να τους μάθουν τι είναι αντικοινωνική συμπεριφορά. Οι Αρχές λέει δεν παρενέβησαν για να μη βιώσουμε ξανά στιγμές Νέας Σμύρνης. Καταπληκτικά! Δηλαδή ή θα γίνει μακελειό με απρόκλητο ξύλο κι αστυνομική βία ή θα παίζουμε στις πλατείες το Mad Max όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει ανεξέλεγκτος, γιατί η αστυνομία έχει εντολή να μην παρέμβει.

Όσα ακατανόητα λάθη κι αν έχει κάνει η Κυβέρνηση, όσες παλινωδίες κι αν έχουμε ακούσει από τους επιστήμονες που συνεδριάζουν, όσο κουραστικές κι αποπροσανατολιστικές κι αν είναι οι διαφωνίες τους on camera, δεν υπάρχουν δικαιολογίες όταν φτάνουμε στο Εγώ. Στην ατομική ευθύνη. Είσαι ένα ον προικισμένο με λογική (υποτίθεται) και άπειρη πρόσβαση στην πληροφορία. Αμφισβήτησε, κρίνε και καταψήφισε όποιον θες. Μην εκθέτεις όμως κανέναν στον κίνδυνο της αντικοινωνικής σου συμπεριφοράς. Κι αν ψοφάς τόσο πολύ για πάρτυ, πήγαινε στήσε ρε βλάκα ένα dj booth να χορεύεις έξω από το Σισμανόγλειο και τον Ευαγγελισμό. Μπορεί να βγει και κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής να παρτάρει μαζί σου.

 

Χρήστος Κιούσης - gazzetta.gr