Του Αντώνη Δεωνά : 

Οικολογική καταστροφή στο μοναδικό δάσος της Δυτικής Αττικής που έχει γλυτώσει από τις πυρκαγιές!

Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το δάσος στο ανενεργό μεταλλείο Μελετάνι, μας περιμένει και μια καινούργια δυσάρεστη έκπληξη, μόνο που αυτή την φορά είχαμε και καλή παρέα, τον δημοσιογράφο του STAR TV Γιάννη Ευσταθίου και τον κάμεραμαν Γιώργο Δεληκάρη όπου έκαναν το δικό τους ρεπορτάζ για το Μελετάνι..

Αυτή την φορά, στον 2ο μεγάλο λάκκο που βρίσκεται πίσω από την αφύλακτη είσοδο στοάς του μεταλλείου, άγνωστοι έριξαν πρόσφατα μεγάλη ποσότητα υγρών τοξικών αποβλήτων. Από την έντονη δυσοσμία που αναδύεται, καταλαβαίνει κάποιος πόσο επικίνδυνο υλικό μπορεί να είναι. Εκτός των άλλων, η επικινδυνότητα του υλικού είναι και ορατή δια γυμνού οφθαλμού, αφού στο σημείο που έπεσε και διασκορπίστηκε το μαύρο υλικό, έχουν ξεραθεί τα πεύκα και δεν έχει φυτρώσει τίποτα.

Η ποσότητα που έπεσε στο συγκεκριμένο σημείο, εκτιμάτε ότι είναι περίπου 15 - 20 τόνοι και το συμπέρασμα βγαίνει από τις πλαστικές δεξαμενές, που η χωρητικότητά τους είναι του ενός τόνου. Η διαδικασία είναι πολλή απλή για τους εγκληματίες περιβάλλοντος που ξεφορτώνονται όλα τα τοξικά τους απόβλητα στο Μελετάνι. Η περιοχή είναι απόμερη, παρ όλο ότι απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Μάνδρα και την Ελευσίνα, δεν φυλάσσεται και δεν αστυνομεύεται, ενώ το πυκνό δάσος προσφέρει πλήρη κάλυψη από αδιάκριτα βλέμματα.

Ανεβαίνουν τα φορτηγά στα επιλεγμένα σημεία, κάνουν όπισθεν μέχρι το χείλος του λατομείου και ξεφορτώνουν το θανατηφόρο φορτίο τους. Αυτό βέβαια γίνεται και σε άλλα σημεία της περιοχής, όπου εναποθέτουν πάσης φύσεως απόβλητα, στερεά και υγρά, από κανονικά σκουπίδια, υλικά κατεδαφίσεων, κατάλοιπα και άχρηστα υλικά από συνεργεία αυτοκινήτων αλλά και βιομηχανικά απόβλητα, τα οποία σε μερικά σημεία σχηματίζουν βουναλάκια. 

Ο λόγος είναι γνωστός και προφανέστατος. Επειδή ως γνωστό, η διαχείριση των επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων δια της νόμιμης οδού, στοιχίζει ακριβά για αυτούς που τα παράγουν, επιλέγουν να τα ξεφορτώνονται φθηνότερα και σε πολλές περιπτώσεις δωρεάν, σε δάση, ρεματιές, απενεργοποιημένα λατομεία και σημεία που δεν τα πιάνει εύκολα το ανθρώπινο μάτι.

Έτσι γίνεται και στο Μελετάνι. Έχει μετατραπεί σε κρυφό «παράδεισος» των τοξικών αποβλήτων. Ακόμα και στη είσοδο της στοάς του μεταλλείου που οδηγεί στις γαλαρίες  (σημειωτέων είναι επικίνδυνο σημείο επειδή δεν έχει κάποια πόρτα ώστε να αποτρέπει την είσοδο επισκεπτών) αναδύονται περίεργες μυρωδιές από το βάθος της στοάς. Παρ όλο ότι έχουμε ασχοληθεί και προβάλει αρκετές φορές στο «Pitsounicity.gr» αλλά και σε τηλεοπτικό σταθμό το θέμα των τοξικών αποβλήτων στο Μελετάνι, κανένα υπεύθυνο αυτί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α & Β βαθμού δεν ίδρωσε, αλλά και ούτε έδωσε σημασία. Αδιαφορούν για την ποιότητα ζωής των πολιτών και με τον τρόπο τους, είναι σαν να θέλουν να συγκαλύψουν αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα που γίνεται στη περιοχή τους.

Ελπίζουμε ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής και ο νέος Δήμαρχος Μάνδρας να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον για την περιοχή από ότι έδειξαν οι αντίστοιχοι απερχόμενοι (Βασιλείου - Κριεκούκη). Το μόνο που έκαναν οι απερχόμενοι για το Μελετάνι, ήταν μια συνάντηση και συζήτηση παρωδία στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας στην Ελευσίνα στις 20/1/2015 για να «κοιμίσουν» τους κατοίκους λέγοντας ότι (κλικ στον τίτλο) «Το Μελετάνι μπορεί να ξαναγεννηθεί»

Από τότε δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως και οι διακινητές τοξικών αποβλήτων οργιάζουν ανενόχλητοι στη περιοχή, μολύνοντας το έδαφος και το υπέδαφος εις βάρος της υγείας των κατοίκων και όχι μόνο...