Σκιαγραφώντας τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά που συνθέτουν

το χαμηλό προφίλ μιας καταξιωμένης δικηγόρου και παράλληλα δραστήριας δημοτικής συμβούλου, της Χρυσούλας Κουράση, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για μια γυναίκα που έχει θέσει διακριτά τα όρια στις δύο ιδιότητές της: "Τα λόγια για τις δικαστικές αίθουσες και οι πράξεις για τα κοινά!" Τον Νοέμβριο του 2021, η διακριτική αυτή και πολυμέριμνη ενασχόλησή της με τα κοινά επιφορτίστηκε, ύστερα από πρόταση του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού, με την επιπλέον ευθύνη της Προέδρου στην Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ), γεγονός που στάθηκε ως αφορμή για να τη συναντήσουμε και να μας δώσει ενδιαφέρον υλικό για τους σκοπούς και το σχέδιο δράσης της νεοϊδρυθείσας επιτροπής, ενώ σε ότι αφορά τις προσωπικές της πεποιθήσεις, ξεκαθαρίζει: "Το γραφείο μου ήταν και θα είναι ανοικτό για τον πολίτη που έχει ανάγκη, ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ"!

⇒ Πώς γεννήθηκε η ανάγκη σύστασης μιας Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας στον Δήμο μας;

Επιδεικνύοντας όλοι μας μία ιδιαίτερη ευαισθησία στα κοινωνικά δρώμενα και συναισθανόμενοι την ανάγκη στήριξης των γυναικών ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες, ίδια και ίση αντιμετώπιση σε εργασιακό, κοινωνικό και οικογενειακό επίπεδο με τους άντρες, αυτοεκτίμηση και σεβασμό και - το κυριότερο - να αντιδράσουν σε φαινόμενα έμφυλης βίας, ενεργοποιηθήκαμε άμεσα όλα τα μέλη της επιτροπής, οι ικανότατοι συνεργάτες μου, ώστε αξιοποιώντας τη δυνατότητα παρέμβασης της Δημοτικής Αρχής στην τοπική κοινωνία, να βρεθούμε δίπλα στον πολίτη που μας έχει ανάγκη και να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα προστασίας.

⇒ Τι μορφή μπορεί να λάβει η στήριξη της Επιτροπής στον πολίτη που θα προστρέξει για βοήθεια;

Η Επιτροπή Ισότητας δεν μπορεί να μπει μέσα στο σπίτι του δημότη για να εξακριβώσει μια άσχημη μεταχείριση. Μπορεί όμως να αφυπνίσει, να ενημερώσει το κάθε μορφής θύμα βίας ή κακοποιητικής συμπεριφοράς ότι είμαστε εδώ, για να το καθοδηγήσουμε και να το στηρίξουμε. Για τον λόγο αυτό επιχειρούμε σε πρώτο βαθμό να δημιουργήσουμε ένα κύμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Σε δεύτερη φάση εξετάζουμε την καταγγελία και ενεργοποιούμαστε προς την εξεύρεση των δυνατοτήτων στήριξης του θύματος, σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς του Δήμου μας. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, η προαγωγή της ισότητας είναι τόσο σημαντική υπόθεση, που χρήζει απαραίτητα τη συνεργασία των φορέων και υπηρεσιών.

⇒ Ποια θεωρείτε ήταν τα κριτήρια του Δημάρχου στην επιλογή του προσώπου σας, να αναλάβετε σε πρωτεύοντα ρόλο μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία;

Είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς έκανα όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού πιστεύω ότι έχω χρέος να προσφέρω και να συμβάλλω αφιλοκερδώς, όχι μόνο ως δημοτική σύμβουλος, αλλά και ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και χρειάζονται καθοδήγηση και στήριξη.

⇒ Πριν λίγες ημέρες συστηθήκατε στους πολίτες μέσα από ένα ημερολόγιο, που χαρακτηρίστηκε ως "πολύτιμο εργαλείο", λόγω των χρήσιμων πληροφοριών που περιέχει. Πείτε μας δυο λόγια γι' αυτή τη δράση σας.

Πράγματι, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, που μας αποκλείει από δράσεις όπως η ενημέρωση δια ζώσης, αποφασίσαμε και με τη βοήθεια του Δημάρχου καταφέραμε να τυπώσουμε μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων ένα ημερολόγιο που απευθύνεται σε γυναίκες, αλλά και σε άνδρες που θεωρούν ότι όλοι είμαστε ίσοι και δεν υπάρχουν διακρίσεις, ανάλογα με το φύλο του καθένα μας. Το ημερολόγιο αυτό σκοπό του έχει να ενημερώσει τους δημότες για τη λειτουργία της Επιτροπής, να ενημερώσει για τα τηλέφωνα ανάγκης, σε περίπτωση που κάποιος ή κάποια αντιμετωπίζει προβλήματα βίας, να ενημερώσει για τους φορείς ψυχολογικής στήριξης των θυμάτων της βίας. Ακόμα κι εγώ, όμως, κάνοντας χρήση του επαγγέλματός μου, είμαι στη διάθεση όποιου έχει πραγματικά ανάγκη να ενημερωθεί για τα δικαιώματά του, καθώς και όποιου και όποιας αντιμετωπίζει προβλήματα βίας (σωματικής, ψυχολογικής) και δεν γνωρίζει τον τρόπο για να αντιδράσει. Αυτή είναι η πρώτη δράση μιας σειράς άλλων που συζητάμε και εφόσον μας επιτρέψουν οι υγειονομικοί κανόνες και η πανδημία, θα προγραμματίσουμε.

⇒ Τι απήχηση είχε και από πού θα μπορούσε ο πολίτης να το προμηθευτεί;

Το ημερολόγιο έγινε πραγματικά ανάρπαστο και τα σχόλια όσων το πήραν είναι πολύ θετικά. Όποιος ωστόσο επιθυμεί να αποκτήσει ένα, θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα μέλος της επιτροπής ή σε εμένα.

⇒ Σίγουρα ως νομικός που διαθέτετε και αυτοδιοικητική εμπειρία έχετε έντονη κοινωνική ενσυναίσθηση, ωστόσο οι νέες σας ευθύνες σας φέρνουν μπροστά σε διαφορετικά δεδομένα και απαιτήσεις. Είναι διακριτά τα όρια στις ιδιότητές σας, για τον πολίτη που θα θελήσει να σας προσεγγίσει;

Όσον αφορά εμένα προσωπικά, θα ήθελα να πω ότι χρόνια τώρα ασχολούμαι με κοινωνικά θέματα, τόσο μέσα από τις δυνατότητες που μου δίνει το επάγγελμά μου, όσο και ως δημοτική σύμβουλος. Το γραφείο μου ήταν και θα είναι πάντα ανοιχτό προκειμένου να ενημερωθούν, να καθοδηγηθούν και να στηριχτούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ. Το θεωρώ χρέος μου να σταθώ δίπλα στον κάθε συνδημότη μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πηγή : paraponofylis