Μία σημαντική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στον Ασπρόπυργο, δρομολόγησαν η περιφερειάρχης Αττικής,

Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Ασπροπύργου, Νίκος Μελετίου με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

Πρόκειται για την καταγραφή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες, μακροχρόνια άνεργοι, 'Ατομα με Αναπηρία, Ρομά κ.ά.), ώστε  να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση, για να προωθηθεί η κοινωνική τους ένταξη. 

Η παρέμβαση θα χρηματοδοτηθεί από την  Περιφέρεια και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Υποστηρικτικές ενέργειες όπως είναι το εργαστήριο τοπικών διαμεσολαβητών, η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, η δημιουργία ομάδων Ρομά - μεταναστών και τοπική ημερίδα παρουσίασης αποτελεσμάτων.
 
Δράσεις για Ρομά από ΠΕΔΑ 

Σημειώνεται ότι ανάλογη δράση καταγραφής και αποτύπωσης της κατάστασης διενεργείται ήδη στον οικισμό των Ρομά στο Βλυχό Μέγαρων με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Ωστόσο ανάλογες δράσεις κοινωνικής ένταξης και συνοχής υλοποιεί η ΠΕ κατά την τελευταία τετραετία και στον Ασπρόπυργο. Όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου «επανειλημμένα έχουν πραγματοποιηθεί εμβολιασμοί των παιδιών Ρομά στα  σχολεία τους», μέσω του προγράμματος «Υγεία για όλους», ενώ προγραμματίζονται  και προληπτικά προγράμματα υγείας για τις γυναίκες Ρομά. 

ΓΓΙΦ σε γυναίκες Ρομά 

Εξάλλου στο πλαίσιο των δράσεων για την κοινωνικοποίηση των γυναικών Ρομά εντάσσεται και η επίσκεψη - συζήτηση της γενικής γραμματέως Ισότητας των Φύλων Φωτεινής Κούβελα με τις γυναίκες Ρομά που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (2-Νοεμβρίου) στο Βλυχό Μεγάρων με την διοργάνωση της ΠΕΔΑ και του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου, του δήμου Μεγαρέων και του τοπικού συλλόγου. Κατά τη συνάντηση η κ. Κούβελα, συνομίλησε εκτενώς με τις γυναίκες Ρομά για τις δυσκολίες που βιώνουν στην καθημερινότητά τους, αναζητώντας τρόπους για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων σε σχέση με τη διάκριση λόγω φύλου, αλλά και της άρτιας κοινωνικής τους ένταξης εν γένει.