«ΚΔΑΥ στον Ασπρόπυργο λειτουργεί ως παράνομη χωματερή...»

Καταγγελία αναγνωστών για ένα πολύ σοβαρό θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας και έχει παραβιάσει κατάφωρα, κάθε περιβαλλοντικό κανόνα.

Καλούνται πλέον να δώσουν απαντήσεις και να λάβουν μέτρα όσο είναι νωρίς, τόσο η απερχόμενη Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, όσο και ο απερχόμενος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου.

Επίσης,  θα είχε πολύ ενδιαφέρον η θέση γι' αυτό το σοβαρό περιβαλλοντικό θέμα, αλλά και τι προτίθεται να κάνει ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα, σε απέραντη χωματερή έχουν μετατρέψει ιδιοκτήτες ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών),  μεγάλη έκταση η οποία βρίσκεται στη θέση «Δυο Πεύκα» ανάμεσα σε Λεωφ. ΝΑΤΟ και Αττική Οδό στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο έχουν εναποτεθεί περίπου 10.000 τόνοι σύμμεικτα απορρίμματα, μπάζα και άχρηστα υλικά εκσκαφής κάθε είδους, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. 

Έπειτα από καταγγελίες για έντονη δυσοσμία που αναδύεται στην γύρω περιοχή και όχι μόνο και ενώ το «Pitsounicity.gr» συνεχίζει την έρευνα για τα ΚΔΑΥ όπως είχαμε προαναφέρει σε προηγούμενα δημοσιεύματα, το ψάξαμε και ανακαλύψαμε την αιτία του «κακού», που δεν είναι άλλη, από  παράνομη χωματερή σε ΚΔΑΥ γνωστής  εταιρείας.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, παρέχει υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων και συλλογής επικίνδυνων ιατρικών και άλλων απορριμμάτων βιολογικού κινδύνου και σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα της : « είναι εταιρεία προστασίας περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης που δραστηριοποιείται στην διαλογή και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών, την υποδοχή πάσης φύσεως υλικού καθώς και σκουπιδιού».

Τώρα, τι εταιρεία προστασίας περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης είναι, την στιγμή που λειτουργεί ΧΑΔΑ στον χώρο της, αυτό, οι ειδικοί στα θέματα αυτά, δεν μπορούν να το κατανοήσουν. Γεγονός είναι, ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον συγκεκριμένο χώρο, αφού σύμφωνα με Δημάρχους, Αντιδημάρχους και ανθρώπους που ασχολούνται με το περιβάλλον, όταν είδαν το φωτογραφικό υλικό, είπαν ότι : «Αυτό δεν είναι ΚΔΑΥ, αλλά ένας ΧΑΔΑ με κανονικό ταμπάνι. Ένα ταμπάνι που γίνεται κανονική επιχωμάτωση, θάβοντας ανεξέλεγκτα σκουπίδια και κάθε επικίνδυνο απόβλητο, μια τοξική περιβαλλοντική ωρολογιακή «βόμβα» που δεν ξέρουμε πότε θα εκραγεί».

Το ταμπάνι από το συγκεκριμένο ΚΔΑΥ, δεν διαφέρει σε τίποτα από ταμπάνι του ΧΥΤΑ Φυλής (ΦΩΤΟ), οι ομοιότητες είναι οφθαλμοφανέστατες.

Η σκέψη και ο τρόμος όλων, είναι μη τυχών γίνει κάποιο ατύχημα και πάρει φωτιά το συγκεκριμένο  ΚΔΑΥ (βλέπε εργοστάσιο Λαζόπουλου) γιατί κανείς δεν ξέρει τι έχει αποθηκευτεί και θαφτεί εκεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο λόφος με τα σύμμεικτα σκουπίδια που είναι θαμμένα στο σημείο, έχουν αρχίσει να παράγουν υγρά λύματα (στραγγίδια) τα οποία ως γνωστό, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα και εφ όσων απορροφούνται από το έδαφος κατευθύνονται στον υπόγειο υδάτινο ορίζοντα όπου μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη μόλυνση, κάτι που ήδη υφίσταται στη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου!

Ερωτήματα που απασχολούν είναι, ποια η προέλευση των σκουπιδιών που θάβονται εκεί, αν έχουν θαφτεί και πόσα τοξικά και επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα και αν έχει γίνει έλεγχος από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Ερωτήματα που περιμένουν οι αναγνώστες και πολίτες της Αττικής, να απαντήσει η Περιφέρεια.

Το θέμα πάντως είναι, ότι φέρουν βαρύτατες ευθύνες τόσο η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, που «αφήνει» να συντελείτε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα κάτω από την «μύτη» τους, που  πιθανόν...και να μην το γνωρίζουν.  Εδώ όμως τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας που υποτίθεται ότι κόπτεται και δίνει «μάχες» για το περιβάλλον, φαίνεται...δεν λειτουργούν!